Misdaad

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2019

Alex North: De fluisterman

door Karen Vandyck

Na de dood van zijn vrouw verhuizen Tom Kennedy en zijn zoon Jake naar het stadje Featherbank. Ze willen een nieuwe start maken en dichter naar elkaar groeien. Het overlijden van hun vrouw en moeder heeft een diepe bres geslagen in de relatie tussen Tom en Jake, en de twee slagen er maar niet in om met elkaar te communiceren. Featherbank moet een nieuw begin zijn, maar wat ze aanvankelijk niet weten is dat het stadje een tragische geschiedenis kent.

Jaren geleden werd het geteisterd door een seriemoordenaar, die vijf jongetjes ombracht. Voordat de slachtoffers verdwenen, zouden ze allemaal gefluister aan hun raam gehoord hebben waardoor de dader al snel de bijnaam ‘De fluisterman’ meekreeg. Wanneer de jonge Neil Spencer verdwijnt, lijkt de fluisterman terug te zijn. Maar zit die niet al jaren in gevangenis? Inspecteurs Pete Willis en Amanda Beck krijgen de zaak toegespeeld en zullen alles uit de kast moeten halen om Neil te vinden.
 
De fluisterman is het debuut van Alex North, die filosofie studeerde en op de faculteit sociologie van de universiteit in Leeds werkte voordat hij begon te schrijven. North zou een pseudoniem zijn van een auteur die reeds onder een andere alias boeken schreef. De fluisterman begint met een aangrijpende brief van Tom aan zijn zoontje Jake. Tom excuseert zich voor hun moeilijke relatie en maakt ook melding van de fluisterman. Dat intrigeert en maakt dat je onmiddellijk in het verhaal zit.  
 
Dit verhaal draait in het eerste deel vooral rond de relatie tussen Tom en Jake. Ook Tom heeft een moeilijke relatie met zijn vader, die hem in de weg staat in zijn relatie met Jake. Daardoor leest De fluisterman aanvankelijk vooral als een psychologische roman. Het duurt een tijdje vooraleer North de spanning opvoert en de fluisterman op de voorgrond treedt. Dat stoort echter niet want de vader-zoonrelatie boeit. Jake wordt op school gepest en heeft enkel ingebeelde vrienden. Tom krijgt maar geen grip op Jake.
 
Ondertussen gaat inspecteur Pete Willis in de gevangenis op bezoek bij Frank Carter, de fluisterman die vastzit voor de vorige verdwijningen. Willis is er echter van overtuigd dat Carter meer weet van de verdwijning van Neil Spencer, maar Carter geniet van zijn macht en wil niks lossen. Een beetje jammer is dat de inspecteurs Willis en Beck iets minder uitgewerkt worden dan Jake en Tom Kennedy.
 
De fluisterman is goed geschreven, maar mist de nagelbijtende spanning die een quote van collega A.J. Finn op de kaft wel belooft. Na driekwart van het boek is de dader ook bekend en dat neemt de spanning weg in het laatste kwart. Toch blijft De fluisterman boeien en dat is voornamelijk te danken aan de goed uitgewerkte vader-zoonrelatie. Alex North is in ieder geval een naam om te onthouden.
 
Alex North: De fluisterman, Ambo/Anthos, Amsterdam 2019, 409p. ISBN 9789026346095. Vertaling van The Whisper Man door Ernst de Boer en Ankie Klootwijk. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri