Misdaad

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2019

Belinda Bauer: De ziener

door Karen Vandyck

De Britse Belinda Bauer haalde met haar vorig verschenen boek Blinde drift de longlist van de Man Booker Prize 2018. Een serieuze prestatie voor een thrillerauteur, zelfs al wordt Bauer al een tijdje bij de beste thrillerauteurs van het moment gerekend. De uitgeverij wil uiteraard het ijzer smeden terwijl het heet is, en dus krijgt The Shut Eye uit 2015 eindelijk een Nederlandse vertaling. De ziener is geschreven in Bauers kenmerkende zorgvuldige en beklemmende stijl, maar de plot is iets minder interessant dan haar latere werk Blinde drift en De schitterende doden.
 
Anna en James Black waren een doodnormaal koppel, tot hun vierjarig zoontje Daniel plots verdween. Door een onoplettendheid van James, die de voordeur niet goed sloot, liep Daniel de straat op en werd hij nooit meer gezien. Sindsdien heeft Anna naast een depressie ook agorafobie en een dwangmatige poetsobsessie ontwikkeld, terwijl James geen raad weet met zijn emoties en zichzelf enkel kan ontspannen door drank en knokpartijen in de kroeg. Anna heeft de zoektocht naar Daniel nooit opgegeven en ten einde raad woont ze een lezing van Richard Latham bij, een ziener die de politie hielp bij de verdwijning van de jonge Edie Evans.
 
Ondertussen krijgt inspecteur John Marvel van zijn overste Robert Clyde de instructie om de hond van Clydes vrouw Sandra op te sporen. Marvel vindt dit een klusje onder zijn niveau maar kan het niet weigeren en hoopt hiermee zijn promotiekansen een duwtje in de rug te geven. Tijdens zijn onderzoek komt Marvel uit bij Richard Latham en ontmoet hij ook Anna Black. Zij heeft in een visioen informatie gezien die belangrijk is voor de zaak rond Edie Evans. En zo weet Marvel de zaak van een hondenontvoering te koppelen aan twee zaken van vermiste kinderen.
 
Kenmerkend in de boeken van Belinda Bauer zijn de stevig uitgediepte personages. Elk personage heeft een functie in het verhaal en ze krijgen ook allemaal een achtergrond mee. In De ziener zijn Anna en James Black de interessantste personages. Ze gaan elk op hun eigen hulpeloze manier om met de verdwijning van hun kind, en hun relatie staat door het gebeuren onder zware spanning. In hun omgeving denken velen dat Anna is doorgedraaid en haar bizarre gedrag lijkt dit ook te bevestigen. De andere personages zijn iets minder goed uitgewerkt en dat is vooral voor John Marvel jammer. Marvel kampte vroeger met een alcoholverslaving, maar hierover krijgen we te weinig achtergrond.
 
Het is altijd een delicate zaak om paranormale verschijnselen in thrillerverhalen te verwerken. Het voelt vaak als een gemaksoplossing als de schrijver geen raad meer weet met de plot. Zo’n vaart loopt het in De ziener niet, maar het paranormale is ook niet echt een meerwaarde voor het verhaal en tast de geloofwaardigheid aan. Het verhaal eindigt ook nogal abrupt en de motieven van de dader zijn redelijk vergezocht. Toch intrigeert dit boek lang door de mooie taal van Bauer en het mysterie rond de geestestoestand van Anna Black.  
 
Belinda Bauer: De ziener, Bruna, Amsterdam 2019, 348 p. Vertaling van The Shut Eye door Valérie Janssen. ISBN 9789400510746. Distributie: Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri