Misdaad

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2019

Rudie van Rensburg: Klem

door Jooris van Hulle

Rudie van Rensburg (1951) debuteerde in 2013 met Slagyster. Het is even wachten geweest op de vertaling, Klem, maar Van Rensburg mag een aanwinst genoemd worden binnen de Zuid-Afrikaanse thrillerliteratuur.  
 
Kassie Kasselman is rechercheur bij de Kaapse politie en in zijn vrije tijd gedreven filatelist. Van Rensburg tekent hem meteen, zij het in een relatief beknopt gehouden scène, als de onkreukbare politieman: waar hij er eerst voor gezorgd heeft dat Carl Bester, ooit een van de beste rechercheurs, aan een veroordeling ontsnapt, kan Besters volgende faux pas er voor hem niet meer mee door. Baster heeft een deel van het drugsgeld dat hij als undercoveragent in handen had gekregen, achterover gedrukt om er zijn grote droom – de aankoop van een olijfgaard – mee te realiseren.  
 
Wat aan deze verrassende plotwending voorafgaat, is een razend spannende, sterk uitgewerkte en ingenieus opgebouwde thriller. In parallel gemonteerde, bewust heel kort gehouden hoofdstukken, ontwikkelt Van Rensburg zijn verhaal rond Carl Bester. Zijn directe overste weet van de diefstal van het drugsgeld, maar is bereid alles te verzwijgen als Bester nog één keer bereid is als ‘mol’ op te treden. Dit keer gaat het om illegale wapenhandel, die gedirigeerd wordt vanuit Johannesburg en Kaapstad. Aanvankelijk draait alles rond de levering van wapens aan de rebellen in Nigeria. Die hebben er een lucratieve gewoonte van gemaakt werknemers van een Amerikaanse oliemaatschappij te gijzelen.  
 
Op dit punt van zijn verhaal focust Van Rensburg, mede door de aandacht die hij besteedt aan de familiale omstandigheden van de ingenieur, op de figuur van Ryan. Hieraan gerelateerd is er het verhaal van Amelia, een onderzoeksjournaliste die bevriend is met de echtgenote van Ryan en uiteindelijk het netwerk van corruptie zal blootleggen in een aantal ophefmakende artikels. Dat de corruptie te zoeken is tot in de hoogste kringen van de politieambtenarij maakt dat Carl Bester finaal aan zijn lot wordt overgelaten.  
 
Mogelijk heeft Van Rensburg zich geïnspireerd op waar gebeurde feiten. Die indruk wil hij nadrukkelijk wekken door aan het slot van de roman, in het naschrift, aan te geven hoe het de belangrijkste personages uit zijn roman verder is gegaan in hun leven. Fictie en werkelijkheid, zo wordt althans gesuggereerd op die manier, haken nauw ineen. Voor mij hoefde dit niet, de slotzin van de roman zegt genoeg over het lot van Carl Bester:  
 
‘Toen hij die zes zakken geld uit de opslag had gesleept, had hij een strik voor zichzelf gezet. Een klem waarvan de stalen beugels nu waren dichtgeslagen om zijn enkel.’
 
De vertaling leest voortreffelijk, slechts enkele keren roept de Nederlandse tekst vragen op, zoals wanneer Amelia in haar hotel in Nigeria een vuile en totaal verwaarloosde kamer krijgt toegewezen: ‘Na lang stoeien met het hotelpersoneel kreeg ze uiteindelijk een andere kamer’. En als ze aan de taxichauffeur zegt dat ze een afspraak heeft met Adaka, het brein achter de hele wapensmokkel, verwittigt de man haar: ‘Je moet hem met fluwelen handschoenen hanteren.’ Schoonheidsfoutjes die in wezen niet echt afdoen aan dit debuut.
 
Op het omslag wordt vermeld dat de roman ‘de start is van een serie rond Kassie Kasselman’. Intussen is in het Afrikaans deel zeven al verschenen. Uitkijken dus naar het vervolg.
 
Rudie van Rensburg: Klem, Volt, Amsterdam 2019, 316 p. ISBN 9789021417486. Vertaling van Slagyster door Jente Rhebergen. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri