Misdaad

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2019

Sarah Pekkanen, Greer Hendricks: Een anonieme vrouw

door Karen Vandyck

Na De vrouw na mij is Een anonieme vrouw de tweede samenwerking tussen Sarah Pekkanen en Greer Hendricks. Net als in hun eerste gezamenlijke thriller ligt de spanning ook hier haast uitsluitend op psychologisch niveau. Ook al zijn er geen grote actiescènes en spat het bloed niet in het rond, dat wil niet zeggen dat er niets te beleven valt. Elk personage heeft immers iets te verbergen en de grote vraag is wie het best het psychologische spelletje kan volhouden.
 
De 28-jarige Jessica Farris woont in New York waar ze freelance werkt als make-upspecialiste. Ooit had ze de droom om achter de coulissen in Broadway aan de slag te gaan, maar ondanks werk bij enkele kleinere theaterproducties, heeft ze haar droom laten varen voor het lucratievere werk bij Beauty Bizz, een bureau waar je een visagiste aan huis kan bestellen. Tijdens een van haar opdrachten moet ze twee jonge studentes opmaken voor een nachtje stappen. Toevallig komt Jessica erachter dat een van de studentes de volgende dag mee zal werken aan een psychologische studie van de universiteit. Omdat de studente aangeeft toch niet te gaan, besluit Jessica haar plaats in te nemen.
 
Zo zit ze de volgende ochtend achter een laptop op de campus van de faculteit psychologie waar ze als proefpersoon 52 allerlei vragen krijgt voorgeschoteld. Jessica weet enkel dat het onderzoek gaat over moraliteit en ethische kwesties en al gauw worden de vragen persoonlijker. Tot haar eigen verbazing wordt ze door professor Shields uitgenodigd voor een volgende diepgaandere fase van het onderzoek. De stevige cheque, waarmee ze haar ouders kan helpen de zorg voor haar gehandicapte zusje Becky te betalen, trekt Jessica over de streep. Wat zij echter niet weet, is dat psychiater Shields een verborgen agenda heeft.
 
Het blijft lang gissen wat de werkelijke reden is van dokter Shields’ experiment en wie de waarheid vertelt. Afwisselend komen Jessica en dokter Shields als verteller aan het woord, waardoor de focus (en de waarheid) steeds verlegd wordt. Dat dokter Shields iets achterhoudt, wordt snel duidelijk, maar is Jessica zelf wel helemaal oprecht?
 
Jessica Farris is een aangenaam personage en je begrijpt waarom ze zich laten meeslepen in Shields’ onderzoek. Ze voelt zich immers verantwoordelijk voor de handicap van haar zusje, van wie de verzorging haar ouders handenvol geld kost. In het gejaagde New York heeft ze weinig echt goede vrienden en enkel vluchtige relaties. Dokter Shields komt dan weer over als kil en hyperintelligent, en blijft een mysterieus personage waar je geen vat op lijkt te krijgen. Een anonieme vrouw is een boek over vertrouwen, loyaliteit en manipulatie dat vlot wegleest en enkele uurtjes knappe psychologische spanning brengt.
 
Sarah Pekkanen, Greer Hendricks: Een anonieme vrouw, Luitingh Sijthoff, Amsterdam 2019, 413 p. Vertaling van An anonymous girl door Maya Denneman en Daniëlle Stensen. ISBN 9789024576258. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri