Nederlands proza

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2019

Abdelkader Benali: De weekendmiljonair

door Tom Rummens

Een Marokkaans gezin in een armoedig appartement in Rotterdam. Een vader, een moeder en zoon Osama. Een vrolijke buurvrouw vol goede bedoelingen. Het zijn de ingrediënten van De weekendmiljonair, Abdelkader Benali’s nieuwste roman, een feelgoodroman over migratie, klasseverschillen en de kracht van mensen om zich aan hun precaire situatie te onttrekken.
 
Osama is geen gewone jongen. Hij leidt aan een zeldzame ziekte waardoor hij veel te snel groeit. Maar Osama groeit niet alleen fysiek, ook mentaal is hij altijd alles en iedereen een stap voor. Zijn ouders proberen er iets aan te doen, ze willen hem een speciale medische behandeling laten ondergaan waardoor het groeien afgeremd wordt. Het is een metafoor bij Benali: enerzijds wil dit gezin groeien en vooruit komen, ze willen hun al bij al nogal precaire sociale situatie overstijgen, zich aanpassen en een beter bestaan realiseren, maar anderzijds willen ze vooral niet opvallen, geen potten breken. Ze willen gewoon normaal zijn. Dat ze dat niet zijn, wordt onrechtstreeks en ongewild bewezen door de buurvrouw, die het gezin met veel nieuwsgierigheid benadert en op die manier vooral de verschillen, eerder dan de gemeenschappelijke noemers blootlegt. Echte Hollanders zullen Osama en zijn ouders nooit worden.
 
Om zijn uitkering wat aan te dikken, koopt de vader een rode Ford Transit bestelwagen en gaat hij samen met zijn grote, sterke zoon op pad om meubels te verhuizen en verkopen. De talloze tochten door de stad leveren prachtige scene’s op tussen vader en zoon. Over een vader die er alles aan doet om een stapje verder te geraken, en over een zoon die zich daar voortdurend om schaamt. Om het feit dat zijn vader expres gebrekkig Nederlands praat om een hogere fooi los te weken bijvoorbeeld. Om het feit dat hij zo graag normaal wil zijn, maar dat per definitie nooit lijkt te kunnen worden. Osama is te groot en onhandig om te kunnen voetballen en krijgt als enige jongen in de klas een aparte, grotere tafel en stoel. Hoe meer hij opvalt, hoe meer behoefte hij heeft om te verdwijnen. Ondertussen kijkt de moeder zorgzaam en bezorgd toe, want hoe groot Osama fysiek gezien ook mag zijn, in wezen is en blijft hij natuurlijk gewoon haar kleine jongen.
 
De weekendmiljonair is een erg vermakelijke, toegankelijke roman, maar hoge literaire toppen scheert Benali hier niet mee. Daarvoor verzeilt hij te vaak en te gemakkelijk in cliché’s en voor de hand liggende humor. Jammer, want het een hoeft het ander natuurlijk niet in de weg te staan.  
 
Abdelkader Benali: De weekendmiljonair, De Arbeiderspers, Amsterdam 2019, 230 p. ISBN 9789029529105. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri