Etnische fotografie

Afrika XL: De fotografie van Eddy Van Gestel

door Kris van Zeghbroeck

Eddy Van Gestel heeft in het spoor van de economische crisis zijn activiteiten als importeur voor uitgeversgroepen als Sanoma en Big Balloon afgebouwd. Met de kleine uitgeverij Het Bronzen Huis blijft hij actief in het boekenvak, maar zijn passie voor Afrika en fotografie heeft de laatste jaren een nieuwe doorstart gegeven aan zijn carrière. Waar het in het begin vooral om safarifotografie ging, gerelateerd aan zijn activiteiten als organisator van safari’s vanuit een eigen concessie in Kenia, evolueerde het gaandeweg naar een missie om de teloorgang van de menselijke en natuurlijke rijkdom van Afrika te documenteren en de levenskwaliteit van de Afrikanen te verbeteren.

Zo is hij de oprichter van Aqua Afrika, een organisatie die zuiver drinkwater voorziet voor de El Molo. Deze kleinste stam van Kenia aan de oevers van het Turkanameer, kampt met botontkalking en tanderosie als gevolg van de hoge zout- en fluorconcentratie in het schaarse drinkwater. Van Gestel gaat er prat op dat veel van de mensen die hij fotografeert, goede vrienden zijn. Zijn persoonlijke band met Afrika en in het bijzonder Kenia, waar hij een gedeelte van het jaar woont, is de primaire drijfkracht achter zijn fotografie.

Als uitgever en fotograaf kent Van Gestel weinig obstakels om zijn werk in boekvorm te publiceren. Na Safari in Oost-Afrika (2004), Afrika in de kijker (2006) en Afrika op het ritme van de zon (2008) verscheen vorig jaar de drietalige uitgave (Engels, Nederlands, Frans) Afrika XL. Een groots continent in beeld. (Een zuiver Franstalige editie verscheen bij Racine.) Het boek werd voorgesteld op een uitgebreide tentoonstelling in het Afrikamuseum, die liep tot eind 2011.

Deze uitgave op breed formaat tracht ‘een groots continent in beeld’ te brengen. Daarvoor reisde Van Gestel door landen als Mali, Ethiopië, Kenia, Tanzania, Oeganda, Rwanda, Botswana en Namibië. Daarbij gaat het leeuwendeel van de aandacht naar Oost-Afrika, waar de concentratie van nomadische stammen het grootst is. Vooral het moeilijk toegankelijke Ethiopïë kent nog een grote verscheidenheid van volkeren die nog steeds tradioneel leven, zij het met de kalasjnikov in de aanslag. In kleur en zwart-wit weet Van Gestel indrukwekkende beelden neer te zetten die een inkijk geven in het mysterie van het Afrikaanse continent. 

Afrika XL is nog het product van digitale fotografie. Sinds vorig jaar is Van Gestel gestart met experimenten met oude analoge foto-apparatuur als Hasselblads, die close-upbeelden van een ongelooflijke scherpte en diepgang produceren. Het eindresultaat wordt op een zeer hoge resolutie ingescand en op groot formaat gereproduceerd, wat van de tentoongestelde foto telkens een indrukwekkend schilderij maakt. Het gaat hier wel om een bijzonder duur procedé. 

Eddy Van Gestel: Afrika XL, Het Bronzen Huis Schoten, 2011, 176 p., ill. ISBN 9789079669349

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri