Misdaad

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

Helen Fields: Perfecte resten

door Karen Vandyck

In haar thuisland Groot-Brittannië verscheen dit jaar reeds het vijfde deel in de reeks, maar het Nederlands taalgebied maakte pas dit jaar kennis met Helen Fields en haar inspecteurs Luc Callanach en Ava Turner. En een aangename kennismaking was het zeker, want Perfecte resten blijkt een uitstekende en spannende start van deze serie.  
 
Luc Callanach had zich waarschijnlijk niet verwacht aan een moordonderzoek op zijn eerste werkdag bij de Schotse politie. Schotland is zijn thuisland, maar sinds zijn vierde woont hij in Frankrijk waar hij is opgeklommen bij Interpol. Door complicaties op zijn werk – waarover we pas heel laat iets te weten komen – verhuist hij noodgedwongen terug naar Schotland, waar hij niet meteen een warme ontvangst krijgt. Het Schotse weer en de mentaliteit daar maken het hem lastig om er te aarden. Zijn Franse accent en aparte manier van werken werpen veel vragen op bij zijn collega’s.
 
Bij zijn eerste moordzaak op Schotse bodem wil Callanach er dus meteen staan en zijn gezag laten gelden. Die kans krijgt hij haast onmiddellijk wanneer in een afgelegen hut in de Schotse Hooglanden de luttele resten van een lijk wordt gevonden: een reepje stof en een paar tanden. Net genoeg voor de identificatie van een recent vermiste jonge vrouw. Maar het onderzoek verloopt moeizaam en Callanach vindt zijn draai maar niet. In zijn collega inspecteur Ava Turner vindt hij een klankbord en stilaan durft hij zich steeds meer open te stellen.
 
Aanvankelijk lijkt Luc Callanach niet bijster sympathiek, maar naarmate zijn achtergrondverhaal bekend raakt, groeit het personage en op het einde van Perfecte resten heb je de mysterieuze Franse Schot in je hart gesloten. Ava Turner vormt daarbij zijn perfecte tegenpool, zij is een open boek en iemand die je wel meteen in je vriendenkring zou willen hebben. Ze vormen een complementair speurdersduo waarvan we heel graag meer zouden willen lezen.
 
Fields maakt de gedurfde keuze om vroeg in het boek de identiteit van de moordenaar bekend te maken. De spanning in Perfecte resten blijft echter tot het einde hoog. De handelingen en gedachten van de moordenaar worden afgewisseld met de vorderingen in het politie-onderzoek. Of het gebrek aan vorderingen, want Callanach vindt tot zijn eigen frustratie maar niet het juiste spoor. Door ook de kant van de dader te belichten, krijg je een boeiende blik in diens motieven en wat hem prikkelt. Fields heeft een beeldende schrijfstijl waardoor het boek zeer vlot leest, de ontknoping is zorgvuldig uitgewerkt. Luc Callanach en Ava Turner hebben het in zich om een langlopende thrillerserie te dragen. Hopelijk worden de reeds verschenen delen snel vertaald.
 
Helen Fields: Perfecte resten, Ambo/Anthos, Amsterdam 2019, 412 p. Vertaling van Perfect Remains door Ernst de Boer en Ankie Klootwijk. ISBN 9789026346996. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri