Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

Isabel Minhós Martins, Yara Kono (ill.): ABZzz... Een slaapverwekkend alfabet

door An-Sofie Bessemans

3+ - ABZzzEen slaapverwekkend alfabet heet de nieuwste worp van de jonge uitgeverij Boycott. Zoals de titel doet vermoeden, gaat het om een alfabetboek én een bedtijdverhaal in één. Auteur Isabel Minhós Martins, illustrator Yara Kono en Anne Lopez Michielsen, voor wie de vertaling een krachttoer moet zijn geweest, brengen het er wonderlijk goed vanaf.  
 
Trouw aan de vorm en het thema kan de lezer kennismaken met 26 alfabetisch gerangschikte woorden passend voor het slapengaan. Dat gaat van ‘droom’, ‘geeuwen’, ‘instoppen’, ‘stilte’, ‘tijdrekken’, ‘winterslaap’ en natuurlijk ‘zzzz’, maar ook minder evidente woordenschat passeert de revue. Uiteraard is er telkens een link met het bedtijdritueel, zoals bij het lemma ‘familie’:  
 
‘De hele familie wil een kus voor het slapengaan. Heb jij iedereen al welterusten gewenst? Is er nog iemand wakker?’
 
De tekst werkt met zijn vele vragen interactie in de hand, of het laatste gesprekje van de dag wisselt weetjes over slapen (ook in de dierenwereld of op andere plekken van de aardbol) af met een vleugje poëtisch proza:
 
‘Nu ben je even niet hier. Nu is je bed de zee en het wordt vloed. Kleine golven rollen binnen om je in slaap te wiegen. Heen en weer, heen en weer.’
 
Soms zijn er doordenkertjes (‘Als de uil zijn kuikens instopt, zegt hij zachtjes: goedemorgen! Maar jouw ouders zijn geen uilen, toch?’), veelal bestaat de tekst uit consequent zachte aanmoediging om naar dromenland af te zakken.
 
Yara Kono voorzag voor elk woord met een vrije eenvoudige vormentaal een prent die een zekere nostalgie ademt. Het beperkte kleurenpalet (geel, blauw, zwart, wit, rood, roze en slechts enkele keren bruingroen) maakt dat de meer levendige composities niet te overladen zijn, zoals bij ‘hersenen’, waar we alle indrukken van de dag door het brein zien zweven. De illustrator komt eenvoudig en komisch (toch voor wie het geen dagelijkse kost is) uit de hoek met een ronde gele vlek bij ‘Plas’: ‘Oeps, het lijkt erop dat je iets bent vergeten! Ben je nog niet naar de wc geweest? Ga maar gauw, anders gebeurt dit misschien.’ Ook voor ‘Gapen’ dezelfde gesmaakte eenvoud en herkenbaarheid: de zwarte cirkel bij ‘Als je even naar dit plaatje blijft kijken, voel je zo achter in je keel een gaap opkomen.’ is raak. Benieuwd naar wat voor prettige ontdekkingen Boycott nog meer in zijn fonds heeft.
 
Isabel Minhós Martins, Yara Kono: ABZzz... Een slaapverwekkend alfabet, Boycott, Amsterdam 2019, 28 p. : ill. ISBN 9789492986160. Vertaling van Abzzzz... door Anne Lopez Michielsen

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri