Misdaad

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Taylor Adams: Geen uitweg

door Karen Vandyck

Geen uitweg is opgezet volgens een beproefd recept: zet een paar mensen die elkaar niet kennen op een afgesloten lokatie buiten het bereik van de hulpdiensten, pleeg een misdaad en laat het wantrouwen en de paniek beginnen. Het is niet bijster origineel wat Taylor Adams uit zijn pen schudt en na een sterk begin voel je bijna zijn wanhoop om het verhaal op een geloofwaardige manier af te sluiten. Daar slaagt de schrijver helaas niet helemaal in.
 
De jonge studente Darby Thorne krijgt op kerstavond een dringend sms’je van haar zus. Hun moeder wordt de volgende ochtend geopereerd, maar door de uitgezaaide kanker geven de dokters haar weinig kans. Wil Darby nog afscheid nemen, kan ze zich maar beter haasten. Ze springt meteen in haar aftandse wagen om naar huis te rijden. Onderweg begint het echter stevig te sneeuwen en voor Darby het goed en wel beseft, strandt ze in een afgelegen wegrestaurant op een bergpas. Uiteraard zonder bereik en met een telefoonbatterij die nog 10% aangeeft. Maar Darby is niet alleen in het koude gebouwtje, zo zijn er nog de gepensioneerde dierenarts Ed en zijn nicht en schoolbuschauffeur Sandi. En verder zijn er nog de knappe Ashley en de schichtige Lars die van Darby al snel de bijnaam ‘rattenkop’ krijgt.
 
Uit pure verveling beginnen Ed, Sandi, Lars en Ashley met elkaar te kaarten, maar Darby heeft de hoop op een werkende telefoonlijn nog niet opgegeven. Ze ploegt door de sneeuw naar het hoogste punt van de parking waar ze hoopt een beetje bereik te hebben. Helaas zijn de hulpdiensten niet te bereiken, maar wanneer ze terugkeert naar het wegrestraurant ziet ze door het raam van een busje op de parking een kinderhand. Darby kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en vindt het meisje Jay opgesloten in een kooi. Terug binnen mag Darby zich niet verraden tegenover de ontvoerder en moet ze het koste wat het kost de politie verwittigen.
 
Filmischer dan Geen uitweg kan je een boek niet schrijven. Op zich niet verwonderlijk want Taylor Adams begon zijn carrière als scenarist voor film en televisie. Wat Adams echter een beetje vergeet is dat een boek enkel woorden heeft en geen muziek of beelden om het verhaal kracht bij te zetten. Geen uitweg lijkt samengesteld uit losse scènes en Adams lijkt het geheel uit het oog te zijn verloren. Het verhaal springt met een rotvaart van plotwending naar plotwending, die met ongelooflijke onwaarschijnlijkheden aan elkaar gebreid zijn. Soms ligt er een meter sneeuw, dan weer lopen de personages in hemdsmouwen en op sneakers naar buiten. Toeval speelt meestal een rol in thrillers, maar met het geluk dat Darby in Geen uitweg heeft, had ze lottomiljardair kunnen zijn.
 
Adams’ personages blijven ook een beetje eendimensionaal en beklijven niet echt. Dialogen worden vooral gebruikt om informatie te geven en daardoor krijgt de lezer geen band met de personages. Voor lezers die houden van snelle, actievolle thrillers hapt Geen uitweg lekker weg, maar voor één keer denk ik wel dat de (geplande) film beter zal zijn dan het boek.
 
Taylor Adams: Geen uitweg, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2019, 309 p. Vertaling van No Exit door Jan Mellema. ISBN 9789024583942. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri