Vertaald proza

BOEKEN NR. 3, MAART 2020

Sara Collins: De bekentenissen van Frannie Langton

door Kris van Zeghbroeck

De veertiger Sara Collins werd geboren in Jamaica en groeide op in Grand Cayman, geëmigreerd onder druk van de politieke en sociale onlusten in haar geboorteland na de verkiezingen van 1976. Maar de racistische houding op Grand Cayman ten overstaan van Jamaicanen, maakte dat ze haar toevlucht zocht in boeken.

Na rechtenstudies aan de London School of Economics werkte ze lange tijd als advocaat voor ze een Master Creative Writing haalde aan Cambridge University (Michael Holroyd Prize for Creative Writing 2015).

Gedreven door de levenslange ambitie om een roman te schrijven die recht deed aan haar liefde voor literatuur en haar afkomst, schreef ze haar debuutroman The Confessions of Frannie Langton (2019, De bekentenissen van Frannie Langton). De roman kon rekenen op zeer goede kritieken en werd onlangs bekroond met de Costa First Novel Award 2019. Zo oversteeg het project haar hoogste verwachtingen.

‘A man writes to separate himself from the common history. A woman writes to try to join it.’ Met deze klinkende observatie geeft Sara Collins een stem aan de stemlozen uit de geschiedenis. Vrouwen, kleurlingen, minderheden en slaven die door het westerse kolonialisme onzichtbaar gemaakt werden. Meteen geeft ze ook zichzelf en haar Caribische afkomst een stem binnen de Britse literatuur.

Collins neemt de bij uitstek blanke traditie van de gothic novel en bij uitbreiding fundamenten van de Britse literaire traditie als Charlotte Brontës Jane Eyre en John Miltons Paradise Lost, om zichzelf en haar voorouders in te schrijven in het Britse literaire weefsel. Een vorm van 'Empire writes back', gegoten in een krachtige en verbeeldingrijke historische roman.

Centraal staat de slavin Franny die begin 1800 opgroeit in Jamaïca op de plantage Paradise, waar ze door haar meester gedwongen wordt om deel te nemen aan een gruwelijk 'wetenschappelijk' experiment om de inferioriteit van zwarten  te bewijzen aan de hand van schedels. Uiteindelijk wordt ze cadeau gegeven aan een bevriend echtpaar in London, ondanks de afschaffing van de slavernij in Engeland.

Franny krijgt een seksuele relatie met haar meesteres, maar na de moord op haar 'werkgevers', moet ze voor het gerecht verschijnen. Onder invloed van opium ten tijde van de feiten, weet Franny niet of ze de dader is of een slachtoffer van een gerechtelijke dwaling. Ten behoeve van haar advocaat schrijft ze haar levensverhaal neer om de waarheid te achterhalen.

Sara Collins: De bekentenissen van Frannie Langton, Hollands Diep, Amsterdam, 2019, 415 p. ISBN 9789048843596. Vertaling van The Confessions of Frannie Langton door Anneke Bok. Distributie Overamstel Uitgevers

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

1000 kronkelwegen angst

Olivia Wenzel

De lichtjaren

Jens Meijen

Het eigenlijke

Iris Hanika

Meter per seconde

Stine Pilgaard

Nu je het zegt

K. Schippers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Een nieuwe wereld in 100 dagen

Vera Van Renterghem, Eleni Debo (ill.)

Jij mag alles zijn

Griet Op de Beeck, Linde Faas (ill.)

Lily

Tom De Cock

Magneetje

Milja Praagman

Vuurtje en de dikke steen

Catharina Valckx

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri