Misdaad

BOEKEN NR. 4, APRIL 2020

Steve Cavanagh: Verdraaid

door Karen Vandyck

J.T. LeBeau is een van de bekendste thrillerschrijvers ter wereld. Zijn boeken gaan als zoete broodjes over de toonbank en de man heeft miljoenen fans. Alleen weet niemand, zelfs zijn uitgever niet, wie er achter het pseudoniem schuilgaat. De schrijver weigert alle signeersessies en interviews en zijn loon wordt uitbetaald op een geheime bankrekening. Wereldwijd zijn er slechts vier personen die de echte identiteit van J.T. LeBeau kennen. En twee ervan zijn dood… Maria Cooper schrikt zich dus een hoedje wanneer ze in een afgesloten lade van het bureau van haar man Paul een banktransactie vindt die doet vermoeden dat Paul de bekende schrijver is. Twaalf miljoen dollar heeft Paul Cooper staan op een geheime rekening, die wordt gespijsd door stortingen van LeBeau Enterprises. Geld dat Maria goed kan gebruiken want ze heeft vergevorde plannen om Paul te verlaten voor haar minnaar Daryl Oakes. Maar haar ontdekking gooit die plannen danig in de war.
 
De titel Verdraaid kon niet beter gekozen zijn. Cavanagh zet de lezer zo vaak op het verkeerde been dat je er haast duizelig van wordt. De auteur heeft veel aandacht besteed aan de plot, die knap in elkaar steekt en weinig losse draadjes bevat. Het maakt dat het tempo in het hele boek strak aangespannen is. Niet alle plotwendingen zijn even origineel of verrassend, maar een paar keer ben je toch écht verrast. Duidelijk is dat de plot het belangrijkste is in Verdraaid, daardoor zijn de personages wat minder diep uitgewerkt dan we graag hadden willen zien. Vooral de motieven van de verschillende personages komen te weinig aan bod waardoor de band met hen vrij vluchtig blijft.
 
Het is een leuke vondst dat Cavanagh de fictieve LeBeau in de echte thrillerwereld plaatst, zo werpt de auteur het ballonnetje op dat LeBeau een pseudoniem is van echte schrijvers als Ken Follett of James Patterson. Het brengt Verdraaid dichter bij de realiteit van de lezer en zorgt voor herkenning. Steve Cavanagh heeft een aantrekkelijke schrijfstijl zonder veel franjes en schrijft in de derde persoon. Naast de Coopers en Oakes volgen we ook rechercheurs Dole en Bloch, die een onderzoek naar een gewelddaad in het huis van de Coopers onderzoeken en daarmee ook op het spoor van LeBeau komen.
 
Verdraaid leest als een achtbaan, eenmaal je vertrokken bent is er geen weg terug en met de nodige twists and turns beland je uiteindelijk in het eindstation, in dit geval 350 spannende bladzijden later. En na het lezen denk je terug aan de raad op de eerste bladzijde van het boek: ‘Je moet vanaf nu geen woord geloven van wat je leest.’ Verdraaid…
 
Steve Cavanagh: Verdraaid, Luitingh Sijthoff, Amsterdam 2020, 347 p. Vertaling van Twisted door Ralph van der Aa. ISBN 9789024588381. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri