Misdaad

BOEKEN NR. 6, JUNI 2020

Sam Lloyd: Het geheugenwoud

door Karen Vandyck

Het geheugenwoud is het debuut van de Brit Sam Lloyd, die er naar eigen zeggen als kind verzot op was om op geheime plekken in de bossen van zijn woonplaats Hampshire schuilplaatsen te bouwen en verhalen te verzinnen. Niet toevallig dus dat zijn debuut zich afspeelt in een donker bos, waar de twaalfjarige Elijah in de kelder van een vervallen huis de dertienjarige Elissa Mirzoyan aantreft. Elijah is dolgelukkig met een nieuw vriendinnetje, zijn vorige vriendinnetje Bryony is immers plots verdwenen. Elissa ziet in Elijah een lichtpuntje om te kunnen ontsnappen aan haar ontvoerder die haar in een gammele witte bestelwagen heeft meegenomen op de parking van een hotel waar Elissa zou deelnemen aan een schaaktornooi. Nadien werd ze wakker in de vochtige kelder met slechts tien kaarsen, enkele lucifers en een paar emmers.  
 
Elissa probeert een band op te bouwen met de schuchtere Elijah in de hoop hem zover te krijgen dat hij haar helpt ontsnappen. De bezoekjes van Elijah woren afgewisseld door bezoek van de enge man die Elissa af en toe een kom spaghetti brengt, maar haar ook videoboodschappen laat inspreken waarin ze vertelt dat ze een slechte moeder heeft. Haar moeder Lena Mirzoyan wordt ondertussen opgevangen door de politie onder leiding van hoofdinspecteur Mairéad MacCullagh. MacCullagh beseft dat met elk uur dat verstrijkt de kans kleiner wordt dat Elissa levend wordt gevonden. Helaas loopt het spoor naar de witte bestelbus van de ontvoerder snel dood en is het wachten tot de dader een fout maakt.
 
De ontvoering van een kind is niet het meest originele uitgangspunt van een thriller, maar Sam Lloyd slaagt erin om er een originele draai aan te geven met het personage van Elijah. Wie is immers deze twaalfjarige die een gevangen kind ontdekt, maar haar liever voor zichzelf houdt dan de politie te waarschuwen? Het verhaal wordt afwisselend verteld door Elijah en Elissa (later komt ook hoofdinspecteur MacCullagh erbij). Doordat Elijah en Elissa om de beurt aan het woord komen, ontstaat een intrigerende wisselwerking. Geen van beide personages laat ooit het achterste van de tong zien en spelen een kat- en muisspelletje met elkaar.  
 
Daartegenover staan inspecteur MacCullagh en Elissa’s moeder, Lena, die onder zware tijdsdruk staan en geen tijd hebben voor psychologische spelletjes. Deze wanhopige hoofdstukken vormen een contrast met de beklemmende hoofdstukken in de kelder. Lloyd diept de personages uit en geeft ze een achtergrond. Zo heeft MacCullagh ook een persoonlijke reden om de vermiste Elissa terug te vinden.
 
Hoewel het eerste deel van Het geheugenwoud zich vooral afspeelt in de ondergrondse ruimte in het bos en er weinig actie is, is de spanning altijd latent aanwezig. Lloyd is erin geslaagd een situatie te schetsen waarvan je voelt dat de minste misstap de boel zal doen ontploffen. Je voelt dat Elissa op eieren moet lopen om enige informatie over haar toestand te ontfutselen aan Elijah en de ontvoerder. Aan het einde komt Het geheugenwoud in een stroomversnelling wat resulteert in een zinderende finale die past bij de rest van het verhaal. Sam Lloyd heeft een origineel, intrigerend en spannend debuut afgeleverd. Hopelijk zitten er nog meer boeiende verhalen in zijn pen.
 
Sam Lloyd: Het geheugenwoud, Bruna, Amsterdam 2020, 416 p. Vertaling van The Memory Wood door Edzard Krol. ISBN 9789400511538. Distributie: Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri