Nederlands proza

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2020

Deborah Campert: Wij knippen de wind. Notities van een overgrootmoeder

door Jo Vanderwegen

Met Wij knippen de wind brengt Deborah Campert (1938) – echtgenote van schrijver Remco Campert en voormalig galeriehoudster – een mooie verzameling gedachten, herinneringen en korte mijmeringen over dagelijkse beslommeringen uit. Nu eens betreft het een dialoog met haar jonge achterkleindochter Vera, dan weer een gesprek met echtgenoot Remco aan de scrabbletafel of herinneringen aan haar jeugd in de Verenigde Staten. De stukjes zijn kort, vaak kernachtig beschreven, en zijn soms niet eens een pagina lang. De ene keer betreft het mijmeringen over al wat was (en zetten de lezer zo ook aan het denken), dan weer gaat het om een lijstje van ‘bedbenodigdheden’ (dingen die nodig zijn om je lekker te voelen in bed zoals kussens, tijd, een vliegenmepper en een looptelefoon, om er maar enkele te noemen) of instructies hoe damasten servetten met een geborduurd monogram te strijken en te vouwen.   

Wij knippen de wind
– een citaat van Vera, dan tweeënhalf – is zo een amalgaam aan overpeinzingen geworden waar de lezer af en toe naar kan teruggrijpen, bijna zoals met een poëziebundel. De kernachtige stijl doet enigszins denken aan haar eerdere Dierbaar (Thomas Rap 2015), over haar collectie memorabilia. Hierin beschreef Deborah Campert de beeldjes en voorwerpen die jarenlang deel uitmaakten van haar leven, en waaraan persoonlijke herinneringen kleefden. Wij knippen de wind is even openhartig en niet minder persoonlijk. Ondanks zware onderwerpen als de eindigheid van het leven en het opkomen van lichamelijke ongemakken, blijft de toon lichtvoetig en opgewekt. En hoewel de lezer het boek zou kunnen uitkiezen omwille van de verbintenis met de grote Remco Campert, in de hoop meer over hem te vernemen, blijft Wij knippen de wind ook met de schrijver slechts als randfiguur aanwezig, stevig overeind dankzij de filosofische toon en de humor. Het is het boek van een dame op leeftijd die haar huidige en vroegere leven beschrijft in de vorm van momenten en gedachten – ongetwijfeld herkenbaar voor velen.
 
Prachtig is ook de kaft, met een klein meisje in een witte jurk en een grote witte hoed op: het betreft een detail van een schilderij van Willem van Malsen, de te vroeg overleden kunstenaar, over wie Deborah Campert een documentaire maakte. Dezelfde Willem van Malsen illustreerde trouwens het kinderboek Het schaampaard dat haar goede vriend Kees van Kooten maakte. In elk geval, Wij knippen de wind biedt een blik in het leven van een ouder wordende vrouw die haar leven mild overschouwt.  
 
Deborah Campert: Wij knippen de wind. Notities van een overgrootmoeder, De Bezige Bij, Amsterdam 2020, 128 p. ISBN 9789403183305. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri