Nature Writing

Benedict Macdonald: Rebirding

door Kris van Zeghbroeck

De Brit Benedict (Ben) Macdonald (1987) is afkomstig van Bristol, waar hij nog steeds woont, en studeerde aan Christ Church College in Oxford. Van fotograaf evolueerde hij naar de regie van natuurdocumentaires voor televisie (BBC en Netflix). Daarnaast is hij actief als natuurschrijver en natuurbeschermer.

Zijn eerste, visionaire boek, Rebirding (2019), kreeg een brede positieve respons van zowel de populaire als de gespecialiseerde pers. Het werd bekroond met de Richard Jefferies Nature Writing Prize 2020 en de nieuwe Wainwright Prize 2020 for Global Conservation.

De onderitel ‘Rewilding Britain and its Birds’ maakt dat het in principe ook een sterke kandidaat was voor de Wainwright Prize 2020 for UK Nature Writing die sinds dit jaar sterker de kaart van het persoonlijke verhaal trekt, opgehangen aan de Britse natuur.

Intussen schreef Macdonald met Nicholas Gates Orchard: A Year in England’s Eden (2020) en wordt over een jaar het boek Cornerstone (2021) verwacht, waarin de cruciale rol van wildlife in het Britse cultuurlandschap centraal staat.

Met Rebirding ligt de nadruk op ‘rewilding’, waarbij vrijwaring en uitbreiding van natuurgebieden aaneengesloten met groene corridors de basis vormt voor de herintroductie van verdwenen (roof)dieren, insecten en planten. Natuur die zich gaandeweg zelf in stand kan houden door de voedselpiramide te herstellen en de impact van de mens terug te schroeven.

Uitgaande van het feit dat slechts 6 procent van het Verenigd Koninkrijk bebouwd is, ziet Macdonald mogelijkheden om grote gebieden als de uitgestrekte hertenparken van de Schotse hooglanden (twee maal zo groot als Yellowstone Park) en Snowdonia (groter dan de Maasai Mara) te laten verwilderen tot ecosystemen die de biodiversiteit vergroten en via ecotoerisme voor economische groei zorgen.

Benedict Macdonald: Rebirding, Pelagic Publishing, Exeter, 2020, 275 p. : ill. ISBN 9781784271879

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

1000 kronkelwegen angst

Olivia Wenzel

De lichtjaren

Jens Meijen

Het eigenlijke

Iris Hanika

Meter per seconde

Stine Pilgaard

Nu je het zegt

K. Schippers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Een nieuwe wereld in 100 dagen

Vera Van Renterghem, Eleni Debo (ill.)

Jij mag alles zijn

Griet Op de Beeck, Linde Faas (ill.)

Lily

Tom De Cock

Magneetje

Milja Praagman

Vuurtje en de dikke steen

Catharina Valckx

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri