Misdaad

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

Frank Goldammer: Duizend duivels

door Karen Vandyck

Na De vuurstorm is Duizend duivels het tweede boek van Frank Goldammer met de betrokken hoofdinspecteur Max Heller in de hoofdrol. Was in De vuurstorm Dresden anno 1945 het decor, dan likt de Duitse stad in Duizend duivels in 1947 haar oorlogswonden. Dresden is immers zwaar gebombardeerd op het einde van de Tweede Wereldoorlog en overgenomen door de Russen die al niet veel beter blijken te zijn dan de nazi’s. Verschillende collega’s die in de oorlog dweepten met de nazipartij zijn tot Hellers ontsteltenis gerehabiliteerd en staan nu onder het gezag van Moskou. In 1947 staat de stad voor een erg zware winter, de temperaturen duiken flink onder nul en omdat de stad nog niet hersteld is van het bombardement van de oorlog, leven vele mensen in armoede. Hongersnood treft de bevolking en plunderbendes trekken door de stad.
  
Te midden van dit troosteloze decor moet Max Heller op zoek naar een moordenaar want een Russische officier is midden op straat neergestoken. In de tas naast het lijk vindt de politie het hoofd van een andere man. De meest voor de hand liggende conclusie is dat er een seriemoordenaar aan het werk is. Heller wordt belast met het onderzoek, maar ondervindt al snel tegenwerking vanuit de hoogste regionen van zowel de Russische als de Duitse autoriteiten. Hij wordt nauwlettend in de gaten gehouden en moet iedereen te vriend houden. Niet makkelijk als hij bewijs vindt van corruptie en verraad.
 
De grote troef van Duizend duivels is het hoofdpersonage. Max Heller is een doodgewone man die bij de politie is gegaan om het kwaad te bestrijden. Hij is geen held, maar een sterveling met een geweten. Wanneer Heller uitgehongerde kinderen in de straten ziet ronddolen, is hij oprecht geschokt. Of wanneer zijn oude buurvrouw tuberculose krijgt, doet hij er alles aan om de zeldzame medicatie te vinden. Ook al heeft hij dan zelf een hele dag geen voedsel. Heller is ook voortdurend bezorgd over zijn vrouw Karin, die elke morgen zonder eten achterblijft in een ijskoud huis. In Duizend duivels duikt ook hun zoon Klaus op, die na de oorlog zijn eigen problemen meebrengt.
 
Deze integere hoofdpersoon in de historische setting van het Duitse Dresden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog geeft uniciteit aan de serie. Frank Goldammer schrijft bovendien vlot en realistisch. Het resultaat is een spannende thriller tegen een accurate historische achtergrond.
 
Frank Goldammer: Duizend duivels, Cargo, Amsterdam 2020, 334 p. Vertaling van Tausend Teufel door Sander Hoving. ISBN 9789403187907. Distributie: Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2021

De gast uit het Rifgebergte

Khalid Mourigh

De hemelproef

Olli Jalonen

Dingen die je meeneemt op reis

Aroa Moreno Durán

Kraaien in het paradijs

Ellen de Bruin

Oude afdekkerij

Wolfgang Hilbig

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2021

De eik was hier

Bibi Dumon Tak, Marije Tolman (ill.)

Fruitvliegje

Geert Vervaeke

Misschien…

Chris Haughton

Noem me Nathan

Catherine Castro, Quentin Zuttion (ill.)

Witje

Paul de Moor, Kaatje Vermeire (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri