Misdaad

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2020

Karen Vandyck: Het duister

door Amy Engel

Het dorpje Barren Springs in Missouri ligt in een van de armste gebieden van de Verenigde Staten. Slechts weinigen weten te ontsnappen aan de armoede en het lege bestaan door te gaan studeren, en de meeste mensen wonen in aftandse caravans. Ook Eve Taggert heeft de grootste moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, maar ze wil haar twaaljarige dochter Junie toch een toekomst geven en dus draait ze overuren als serveerster in het plaatselijke wegrestaurant. Ze wil het koste wat het kost niet dezelfde weg opgaan als haar moeder die in een afgelegen caravan in het bos woont en zich bezighoudt met louche mannen en crystal meth. Eves grote voorbeeld is haar broer Cal, die wel is weten te ontsnappen aan hun treurige jeugd en bij de politie van Barren Springs werkt.   

Het is Cal die Eve in het restaurent komt vertellen dat Junie vermoord is teruggevonden. Het kind werd samen met haar beste vriendin Izzy met overgesneden keel aangetroffen in de speeltuin van het dorp. Eves wereld stort in. Ze beseft al snel dat de moordenaar iemand van het dorp moet zijn geweest, want veel passanten zijn er niet in Barren Springs. Met de hulp van Eve en Izzy’s ouders Jenny en Zach Logan zet sheriff Land een mediacampagne op om getuigen te vinden. Maar voor Eve gaat het niet snel genoeg en ze besluit zelf de touwtjes in handen te nemen. Daarvoor moet ze ook in haar eigen verleden graven want ze vertrouwt haar eigen moeder en haar ex Jimmie Ray voor geen haar.
 
Voormalig strafrechtadvocate Amy Engel schreef eerst enkele young-adultboeken voor ze zich op thrillers toelegde. Het duister is haar tweede misdaadroman, maar het eerste boek dat een Nederlandse vertaling kreeg. Het is niet verrassend dat de uitgever op de kaft uitpakt met de boodschap ‘voor de fans van Gillian Flynn’. Ook Engel duikt in de diepe krochten van de onderlaag van de Amerikaanse maatschappij en psychologische spanning primeert boven fysieke terreur. Engel laat alle overbodige ballast aan de kant en met 236 pagina’s is Het duister aan de korte kant. Geen onnodige nevenplots of personages die er niet toe doen, alles heeft zijn doel en functie in het verhaal. Vanaf de pakkende proloog raast het boek verder tot de al even pakkende epiloog.
 
Ik-verteller Eve Taggert is een interessant figuur die het beste wil voor haar dochter, maar zich ook niet kan losrukken van haar eigen verleden en afkomst. Eve heeft een sterk karakter en ze houdt niet van opgeven, maar ze heeft ook een duister kantje. Alleen het motief van de dader wordt een beetje snel afgehaspeld, maar verder is Het duister een prima donkere thriller. Amy Engel is alleszins een naam om in de gaten te houden.
 
Amy Engel: Het duister, De boekerij, Amsterdam 2020, 237 p. ISBN 9789022590720. Vertaling van The Familiar Dark door Sabine Mutsaers. Distributie: Lannoo
 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri