Misdaad

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2020

Jennifer Hillier: Zie mij

door Karen Vandyck

Veertien jaar geleden verdween de populaire tiener Angela Wong van de ene dag op de andere. Na een feestje waar alcohol rijkelijk vloeide, heeft niemand de zestienjarige Angela nog gezien, ook haar beste vrienden Georgina ‘Geo’ Shaw en Kaiser Brody niet. Veertien jaar later worden in het bos achter Geo’s ouderlijk huis de stoffelijke resten van Angela gevonden. Kaiser, die inmiddels rechercheur is in Seattle, ziet eindelijk zijn kans om de waarheid achter de moord op Angela boven water te krijgen. Ook als hij daarvoor Geo achter de tralies moet zetten. Geo had ten tijde van Angela’s verdwijning immers een relatie met de oudere Calvin James, een charismatische verschijning met slechte invloed en losse handjes. Hij was de eerste grote liefde van Geo en eentje waar ze heel veel voor over had.   

Haar relatie met Calvin James deed haar immers voor vijf jaar in de gevangenis belanden op beschuldiging van medeplichtigheid aan Angela’s verdwijning. Wanneer ze vrijkomt ontdekt Geo al snel dat van haar voormalige luxeleventje – ze was verloofd met ceo Andrew Shipp van Shipp Pharmaceuticals – nog weinig overblijft. Noodgedwongen trekt ze opnieuw in bij haar vader, maar de buren zien liever geen ex-gedetineerde in hun straat. De onrust tegenover Geo wordt nog groter wanneer er nog lijken opduiken die op dezelfde wijze om het leven zijn gebracht als Angela destijds. Is Calvin James – die is weten te ontsnappen uit de gevangenis – terug en wordt Geo zijn laatste slachtoffer?
 
De Canadese Jennifer Hillier heeft al een aantal thrillers op haar naam staan, maar Zie mij is de eerste die naar het Nederlands vertaald werd. Een krantenartikel over de vrouw van een seriemoordenaar die na haar ontslag uit de gevangenis haar leven opnieuw uitvond, vormde de inspiratie voor Zie mij. In het eerste deel van het boek zit Geo nog achter de tralies en krijg je een kijk op het gevangenisleven. Het is duidelijk dat Hillier hiervoor de nodige research heeft. Op dat moment weet je als lezer nog niet waarom Geo precies in de cel zit. Dat wordt slechts duidelijk door flashbacks waarin het verleden beetje bij beetje aan het licht komt.
 
Georgina Shaw is het best uitgewerkte personage, maar het is niet gemakkelijk om met haar te sympathiseren. Er hangt immers een duister sfeertje over haar persoon en de twijfel blijft of zij iets te maken heeft met de moord op Angela. Ook haar relatie met Kaiser flirt met het onwaarschijnlijke. Voor Kaiser is Geo altijd de ware geweest maar door haar blinde adoratie voor Calvin James heeft ze zijn liefde nooit beantwoord. Het is vreemd dat Kaiser het onderzoek en zijn baan op het spel zet voor Geo die hem nooit heeft zien staan. Deze inconsistenties en enkele voorspelbaarheden in de ontknoping maken dat Zie mij de lezer met een ietwat onbevredigend gevoel achterlaat.  
 
Jennifer Hillier: Zie mij, Bruna, Amsterdam 2020, 383 p. ISBN 9789400510760. Vertaling van Jar of Hearts door Els van Son. Distributie: Standaard uitgeverij 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri