Misdaad

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2020

Steve Cavanagh: Fifty fifty

door Karen Vandyck

Voormalig burgemeester van New York Frank Avellino wordt thuis vermoord met enkele rake messteken. Binnen de minuut krijgen de hulpdiensten twee telefoontjes waarin de moord wordt gemeld: eentje van zijn dochter Alexandra en eentje van zijn dochter Sofia. De twee zussen zijn tijdens de feiten allebei bij Avellino thuis en beschuldigen elkaar van de moord op hun vader. Het forensisch materiaal is duidelijk: een van de twee is de dader. Van Sofia werd er een haar in een van de wonden van Avellino gevonden, van Alexandra wordt dan weer een bijtwond op het slachtoffer gevonden. Of spannen ze misschien samen?   

Elke advocaat rechtszaken in New York en omgeving wil de zaak binnenhalen en een van de zussen vertegenwoordigen. De media-aandacht is immers immens en een goede afloop kan je carrière maken. De stille, mysterieuze Sofia Avellino kiest voor Eddie Flynn, een ervaren rot in het vak, maar ook iemand die zich niet laat doen door status, geld of macht. Het grote advocatenbureau Levy, Bernard & Groff vertegenwoordigt Alexandra Avellino, de zus die haar leven het best in de hand lijkt te hebben. De openbare aanklager is Wesley Dreyer, een strever die altijd probeert op een goed blaadje te staan bij de rechter. De eerste taak van de advocaten is om uit te maken of de zussen een gezamenlijk of een apart proces zullen krijgen. Voor Dreyer is één proces beter want dan is hij zeker van minstens één veroordeling.
 
Met Fifty fifty heeft voormalig advocaat Steve Cavanagh na Dert13n (2019) en Verdraaid opnieuw een knappe en spannende thriller geschreven waarin hij de lezer constant op het verkeerde been zet. Het boek wordt verteld door verschillende personages zodat het perspectief constant wisselt en bepaalde gebeurtenissen in een ander licht komen te staan. Als eerste is er Eddie Flynn, die ook in eerdere boeken van Cavanagh al de hoofdrol speelde. De tweede verteller is Kate Brooks, een jonge advocate in dienst van Levy, Bernard & Groff, die op haar werk te maken krijgt met seksuele intimidatie. En ten slotte is er een derde verteller die wordt aangeduid als ‘zij’ en de dader is. Haar identiteit kan Cavanagh tot de laatste pagina’s geheim houden.
 
Fifty fifty heeft een spanningsboog die gedurende het hele boek strak aangespannen staat. Ondanks het feit dat veel scènes zich afspelen in de rechtbank, kan Cavanagh ook deze scènes spannend houden door zijn eigen ervaring als advocaat te gebruiken. Door zijn beschrijvende, filmische schrijfstijl zie je de gebeurtenissen voor je ogen afspelen. Met Eddie Flynn heeft Cavanagh ook een boeiende hoofdpersoon in handen. Flynn is niet zo glad als de typische advocaat doorgaans wordt voorgesteld, maar loopt buiten de rechtszaal rond op sneakers. Zijn groot rechtvaardigheidsgevoel, zijn menselijkheid en humor maken van Flynn een ruwe bolster met een zachte pit en een sympathiek personage.
 
De boeken van Steve Cavanagh zitten in elkaar als een perfect geconstrueerde puzzel met enkele onverwachte plottwists. Net als Flynn en Brooks wordt de lezer voortdurend heen en weer geslingerd tussen beide zussen. Of zoals Flynn het verwoordt na de slotpleidooien: ‘Voor het eerst kon ik de juryuitspraak niet voorspellen. Ik zat er te dicht bovenop. Het kon volgens mij beide kanten op gaan. Een uitspraak alsof je een muntje opgooide. Het was fifty fifty.’ In de laatste hoofdstukken vallen alle stukjes uiteindelijk netjes in elkaar en kan je terugbladeren om te zien of je iets gemist hebt. Onnodig om te zeggen dat het uitkijken is naar het volgende boek van Steve Cavanagh.
 
Steve Cavanagh: Fifty fifty, Luiting Sijthoff, Amsterdam 2020, 398 p. ISBN 9789024589999. Vertaling van Fifty Fifty door Betty Klaasse en Martin Jansen in de Wal. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri