Non-fictie

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2021

Joost Prinsen: Mijn vrouw pikt zeepjes en andere problemen

door Jo Vanderwegen

Jarenlang al publiceert acteur en presentator Joost Prinsen (1942) columns in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. Het bekendst is hij wellicht van zijn bijdragen aan onvergetelijke televisieprogramma’s als de J.J. De Bom voorheen de Kindervriend, De Stratenmakeropzeeshow en Klokhuis. Tot voor enige jaren was Prinsen de presentator van de kennisquiz Met het Mes op tafel. Dat hij weemoedige teksten van artiesten als Willem Wilmink meesterlijk kon brengen is misschien minder bekend, zijn prachtige vertolkingen van ‘Meisjes uit vervlogen dagen’ en ‘Ben Ali Libi’ zijn zeer beklijvend.    

Mijn vrouw pikt zeepjes en andere problemen
toont een heel andere kant van Prinsen: luchtiger, relativerender maar zeker met een even sterk staaltje van humor als in zijn televisierollen. Prinsen speelt een soort ‘Lieve Lita’, zoals hij zelf in het voorwoord stelt. Lita was de fictieve dame die in een beroemd tijdschrift een gelijkaardige functie vervulde (anderen, elders, noemden zich Mona of Amy Groskamp-Ten Have (echte naam). Hij antwoordt op vragen van de lezer. De stukjes rubriceerde hij voor zijn boek in thema’s als ‘Broers en zussen’, ‘Het werk’ en ‘Dieren en toiletten’. De vragenstellers zijn geanonimiseerd, de kleinere en grotere problemen universeel herkenbaar. Er zijn waarlijk treurige situaties die beschreven worden, en ook lichtvoetigere, als ‘de tuin van mijn buurman staat vol kaboutertjes’. Er zijn modernere problemen à la ‘ik krijg nare reacties op mijn posts op Facebook’ of ‘niemand reageert op mijn berichten in de groepsapp’ en klassiekere als ‘mijn familie brengt een Duitse herdershond mee naar het feestje, maar ik ben daar bang voor, moet ik wegblijven, of de hond?’
 
De antwoorden die Joost Prinsen formuleert, zijn nu eens geïnspireerd op het eigen leven, dan weer op het gezond verstand. Altijd is de auteur recht-voor-de-raap, hij schuwt er niet voor de vraagsteller terecht te wijzen als dat nodig is. Wanneer Prinsen geen antwoord heeft op een penibele kwestie, omhult hij dat in onderhoudend verhaaltje, evenwel met een duidelijke pointe (nl. ‘soms weet ik het ook niet’).
 
Vraag en antwoord omvatten steeds min of meer één bladzijde, het boekje is bij uitstek geschikt om te doorbladeren en dan, waar je oog blijft hangen, te lezen. De lezer zal niet teleurgesteld worden, mijmert nu en dan over eigen ervaringen of wordt verrast door de problemen van een ander. Steeds zal er echter een glimlach op het gezicht getoverd worden, weg van het ruwe dagelijkse bestaan met zijn talloze sociale vragen die opgelost moeten worden zonder de hulp van Joost Prinsen. Helaas.
 
Joost Prinsen: Mijn vrouw pikt zeepjes, Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam 2020, 192 p. ISBN 9789038809618. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri