Misdaad

BOEKEN NR. 3, MAART 2021

Gytha Lodge: Vanuit het donker

door Karen Vandyck

Aidan Poole besluit om ’s avonds met zijn vriendin Zoë te skypen. Er wordt verbinding gemaakt maar Zoë verschijnt niet in beeld en op de achtergrond hoort Poole water lopen. Een schaduw trekt over het scherm en even later hoort Poole gestommel en het geluid van een worsteling, daarna gebeurt er niets meer. Na lang twijfelen beslist Poole om de politie te verwittigen en inspecteur Jonah Sheens krijgt de zaak in handen.

Wanneer Sheens en zijn team naar Zoë’s huis trekken, vinden ze haar dode lichaam in bad. De scène lijkt op zelfmoord maar door Pooles verklaringen en zijn eigen intuïtie wil Sheens de zaak niet zomaar als zelfmoord klasseren. Het leven van de jonge Zoë wordt minutieus uitgeplozen en hoewel op het eerste gezicht iedereen Zoë leek te mogen, blijken er onderhuids toch wat dingen te broeien. Daarbij komen de speurders ook rondneuzen bij Poole. Hij is Zoë’s leerkracht en getrouwd, en had een affaire met haar.   

Vanuit het duister
is na Op een dag de tweede thriller van Gytha Lodge en meteen ook het tweede boek met Jonah Sheens in de hoofdrol. Dit boek is prima te lezen zonder voorkennis, maar uiteraard ben je al iets vertrouwder met de personages als je Op een dag hebt gelezen. Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere, voortdurend wisselende perspectieven waardoor het soms opletten is.  
 
Door middel van flashbacks maken we ook kennis met Zoë en leren we hoe de verhoudingen binnen haar vriendengroep lagen. We leren dat Poole niet erg geliefd was bij Zoë’s vrienden Maeve, Angelina en Victor omdat hij haar aan het lijntje hield terwijl hij getrouwd was. De relatie tussen Aidan en Zoë was er eentje met veel ups-and-downs maar op de ene of andere manier kwamen ze altijd weer samen. Ieder personage lijkt zijn geheim te hebben en Lodge slaagt er lang in om de verdenking bij verschillende personages te leggen.
 
Toch is Vanuit het donker niet razend spannend en is de spanning vooral latent aanwezig. Het boek neemt een lange aanloop en komt slechts langzaam op gang. Door Lodges fijne schrijfstijl wil je toch verder blijven lezen en naarmate het verhaal vordert, komt er meer vaart en spanning in het verhaal. Na een aantal wendingen valt Vanuit het donker in een beslissende plooi en wordt de verrassende dader gevat.
 
De typisch Britse speurder Sheens is dan wel het hoofdpersonage, maar Lodge spreidt haar aandacht verder over misschien wel te veel personages, waardoor de meesten vrij oppervlakkig blijven. Dat is een minpunt in de overigens aangenaam lezende roman. Gytha Lodge kan schrijven en ze kan ook uitgroeien tot een gevestigde waarde.
 
Gytha Lodge: Vanuit het donker, Cargo, Amsterdam 2020, 364 p. Vertaling van Watching from the Dark door Angela Knotter-de Boer. ISBN 9789403106816. Distributie: Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri