Misdaad

BOEKEN NR. 3, MAART 2021

Jørn Lier Horst en Thomas Enger: Rookgordijn

door Karen Vandyck

Op oudejaarsavond klokslag middernacht wordt Oslo getroffen door een explosie. In een van de vuilnisbakken op de drukke Rådhuskade ontploft een bom waarbij vier mensen op slag om het leven komen. Onder de slachtoffers bevindt zich de Deense journalist Kasper Bjerringbo, de vriend van de Noorse journaliste Emma Ramm, die getuige is van de aanslag. Na haar werk aan wat de pers de ‘aftelmoorden’ noemde, heeft Ramm een sterke intuïtie dat er op oudejaarsavond iets staat te gebeuren. Op het laatste moment besluit ze toch naar het aftellen op de Rådhuskade te gaan. Bjerringbo is het niet met haar eens, maar is haar zonder dat ze het weet achternagelopen, recht zijn dood in.   

Ook aanwezig op de plaats delict zijn rechercheur Alexander Blix en zijn partner Sofia Kovic. Blix heeft zich vrijwillig opgegeven om op oudejaarsavond te werken zodat collega’s met kinderen samen met hun gezin kunnen vieren. Wanneer de bom ontploft, aarzelt Blix geen seconde om een van de slachtoffers uit het ijskoude water te halen. De vrouw wordt met zware verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis waar ze wordt geïdentificeerd als Ruth-Kristine Smøplass, een bekende in een oude zaak van Blix. Smøplass’ dochter Patricia werd tien jaar geleden als baby ontvoerd, maar de zaak werd nooit opgelost. Is het toeval dat Smøplass een van de slachtoffers is van de bomaanslag?
 
Rookgordijn is het tweede deel in een trilogie rond Alexander Blix en Emma Ramm, die in Nulpunt de ‘aftelmoorden’ oplosten. Ook nu construeren Jørn Lier Horst en Thomas Enger een spannende thriller waar de plot ietwat gecompliceerder is dan op het eerste gezicht lijkt. Doordat zowel het perspectief van rechercheur Blix als journaliste Ramm wordt belicht, krijg je de zaak te zien door de ogen van de speurders aan de ene kant en de media aan de andere kant. De media willen zoveel mogelijk informatie en smeuïge details publiceren, terwijl de speurders liefst zoveel mogelijk uit de media proberen te houden.
 
De relatie tussen Blix en Ramm vormt het hart van deze serie. Hoewel Rookgordijn te volgen is zonder Nulpunt te lezen, staat er wel belangrijke achtergrondinformatie in het eerste boek. Daar krijg je het achtergrondverhaal waarom Blix als een soort vader over Ramm waakt, en waarom zij vaak als eerste van de pers een primeur krijgt. Zowel Blix als Ramm voeren hun eigen onderzoek naar de bomaanslag. Blix doet dit uiteraard via officiële wegen met zijn partner Kovic en via de korpsen uit de omgeving van Oslo. Ramm probeert op haar eentje uit te zoeken wat Smøplass op de kade deed. Daarbij stort ze zich volledig op haar werk waardoor ze niet kan nadenken over de dood van haar vriend en niet moet omgaan met diens rouwende ouders.
 
Horst en Enger zetten verschillende lijntjes uit en de verdenking wordt telkens op andere personages gelegd. Maar stilaan komen zowel Blix als Ramm dichter bij de waarheid en met de hulp van Paricia’s vader, Christer Storm Isaksen, die in de gevangenis zit, weet Blix de laatste stap te zetten. Het resulteert in een spannende politiethriller waarin de Noorse schrijvers blijk geven van hun fraaie beeldende schrijfstijl en boeiende plots.
 
Jørn Lier Horst en Thomas Enger: Rookgordijn, Bruna, Amsterdam 2021, 335p. ISBN 9789400511385. Vertaling van Røykteppe door Kim Snoeijing.. Distributie: Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri