Non-fictie

Stefan Hertmans, Hans Theys: Schmerzensmann V

door Erik de Smedt

In de inkomhal van de Bijlokecampus van de Hogeschool Gent was eind 2007-voorjaar 2008 Berlinde De Bruyckeres sculptuur 'Schmerzensmann V' opgesteld. Een beeld van lijden, geen man, geen vrouw, zonder hoofd, dat zich bovenaan een oude gietijzeren paal vastklampt, er zelfs overheen gebogen hangt. Twee zijden ellende. De wasbleke huid, waar het rood en blauw van bloed en aders en kneuzingen doorheen schemert, contrasteert met de gitzwarte kleur van de zuil. Wegens herhaald vandalisme moest de sculptuur voortijdig worden verwijderd. Dit boekje zorgt in woord en beeld voor duiding en reflectie, geeft achtergrond en context.   

Stefan Hertmans peilt in een geconcentreerd essay naar de anamorfose van het lijden: hoe het de mens afzondert van de wereld, op zichzelf teruggooit, het vlees tot spiritueel vlees maakt, "vlees dat bewustzijn heeft gedragen en dus ook geleden heeft in de onvindbare ziel". Het lijdende lichaam wordt bij De Bruyckere amorf (benen lijken in armen over te gaan, en torso in ledematen) en anoniem. De afwezigheid van een hoofd en dus van oogcontact verhindert dat de toeschouwer begrip projecteert en een zekere rust vindt in de vorm van een meditatie. "De wonde die ons aanstaart is niets anders dan de wonde van het kwetsbare bestaan zelf, als bestaansleer, als begrip van eindigheid die het lichaam bestemt."
 
Hans Theys voert een indringend gesprek met de kunstenares, die concreet ingaat op haar werkwijze, het gebruik van dekens of sokkels als 'verzachtende omstandigheid', de verwantschap en de eigenheid van de verschillende 'Schmerzensmann'-sculpturen, de situering ervan tegenover andere lijdensfiguren uit de kunstgeschiedenis, haar vroegere werk met dekens en paarden en enkele biografische impulsen. Lachend maar terecht besluit Berlinde De Bruyckere dit gesprek met de woorden "Je hebt niet alleen mijn werk, maar ook de maker uitgebeend!". Er volgt op mooi wit papier een uitvoerige katern met meer dan 20 foto's door Mirjam Devriendt van de 'Schmerzensmann'-reeks en daarmee verwante sculpturen, soms details en verschillende aanzichten zoals het bij dit driedimensionale werk past. Die foto's doen volop recht aan de kracht van De Bruyckeres werk. Zoals ze zelf zegt: "mijn beelden zijn niet alleen hard. Ik zou ook willen dat ze een vorm van troost of geborgenheid bieden."
 
Hier en daar in het boek verspreid zijn er nog enkele zwart-witreproducties van qua motief of vorm verwante schilderijen en beelden, tot uit de Griekse oudheid. Revelerend, zoals heel dit boekje. Het kreeg een sober, maar sprekend kaft (kleur en textuur doen denken aan bloed en oude dekens) en bevat de teksten ook in Engelse vertaling. Het is in ons taalgebied zeldzaam dat een publicatie aan één kunstwerk wordt gewijd, en nog zeldzamer dat het zó zinvol en aantrekkelijk gebeurt.
 
Stefan Hertmans, Hans Theys: Schmerzensmann V, Tornado, [S.l.] 2008, 112 p. : ill. ISBN 9789079282036
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 2008

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri