Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2021

Matt Wesolowski: Six Stories

door Karen Vandyck

Debutant Matt Wesolowski begeleidt in het dagelijks leven kinderen die extra zorg nodig hebben. Daarnaast schrijft hij horrorverhalen en door de schrijfwedstrijd van het literaire festival Bloody Scotland te winnen, versierde hij een uitgeefcontract. Six Stories is hiervan het resultaat en de uitgeefrechten zijn inmiddels al verkocht aan een grote filmstudio. Dat laatste is niet zo verrassend want Six Stories leest als een filmscenario. Bijzonder is immers de opbouw van het boek waarin een oude moord wordt onderzocht door middel van een podcast van ene Scott King.  

King is geen agent, forensisch wetenschapper of FBI-profiler, maar een burger die aan de hand van zijn podcast ‘Serial’ oude vergeten misdaden opnieuw onder de aandacht wil brengen. In zes afleveringen laat hij evenveel betrokkenen aan het woord die de vreselijke gebeurtenissen in 1996 op Scarclaw Fell hebben meegemaakt. Scarclaw Fell is een moerasgebied in Northumberland in het noordoosten van Engeland waar oude mijnschachten en verraderlijk drassig moeras het gevaarlijk maken om van de begaanbare paden af te wijken.
 
Het is daar waar het Scarclaw Fell Woodlands Centrum staat waar groepen wandelaars, klimmers, speleologen of andere avonturiers onderdak vinden om de streek te verkennen. In augustus 1996 strijkt hier een groepje vrienden neer die zich de ‘Dolers’ noemen. Het gezelschap bestaat tijdens die trip uit twee volwassen begeleiders en vijf jongeren. Een van die jongeren, de vijftienjarige Tom Jeffries, verdwijnt echter plots en zijn lichaam wordt pas een jaar later gevonden in het moeras. Er is een rechtszaak geweest, maar alle leden van de ‘Dolers’ zijn vrijgesproken bij gebrek aan bewijzen. Twintig jaar later probeert Scott King de waarheid alsnog boven water te krijgen met zijn podcast.
 
Zoals gezegd is de opzet van Six Stories behoorlijk origineel. Doordat het verhaal van zes verschillende kanten wordt bekeken, zien we ook door zes paar ogen wat er is voorgevallen en al snel leren we dat dé waarheid vaak gekleurd is naargelang wie het verhaal vertelt. De groepsdynamica tussen de tieners staat centraal en onderhuids borrelt er vanalles in hun onderlinge relaties. De groep bestaat uit beste vrienden Eva Bickers en de impulsieve Charlie Armstrong, de leider van de groep totdat Jeffries ten tonele verschijnt. Verder is er Eva’s schoolvriendin Anyu Kekkonen en de raadselachtige Brian Mings. Op een leeftijd waarop hormonen beginnen op te spelen en drank en drugs heel interessant worden, is de komst van een sterk karakter als Tom Jeffries genoeg om een groep onschuldige tieners door elkaar te schudden.
 
Six Stories vergt een inspanning van de lezer, het boek is grotendeels geschreven in interviewstijl met de commentaar van Scott King in cursief. Tussen de zes interviews van King met de betrokkenen, staan ook hoofdstukken met een verteller die lang anoniem blijft. Het is een beetje wennen aan de structuur, maar je blijft wel geboeid lezen ook al wordt het boek nooit nagelbijtend spannend. Met 288 pagina’s brengt Six Stories een gebald verhaal waarin niet ter zake doende verhaallijnen en nevenplots geen onnodige ruimte innemen.
 
Matt Wesolowski: Six Stories, Bruna, Amsterdam 2021, 288 p. ISBN 9789400511521. Vertaling van Six Stories door Ineke de Groot. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri