Nederlands proza

BOEKEN NR. 5, MEI 2021

Sofie Sarenbrant: Jaloezie

door Karen Vandyck

Nadat haar vorige boek, Berouw, eindigde met een cliffhanger om u tegen te zeggen, is het vreemd dat er in Jaloezie nergens meer aan bod komt dat de vriend van hoofdpersonage rechercheur Emma Sköld er een geheime agenda op na houdt. Nochtans doet deze Kristoffer weer mee in Jaloezie en is hij zelfs een van de hoofdpersonages. Maar Emma ligt vrijwel het ganse boek aan een ziekenhuisbed gekluisterd, dus misschien komt de verklaring in een volgend boek. Van de reeks rond Emma Sköld zijn er in Zweden immers al zeven afleveringen verschenen, Jaloezie is daarvan het vierde boek en het tweede dat vertaald is in het Nederlands.  

Aan het einde van Berouw zwanger bleek Emma zwanger te zijn en haar dochtertje, Ines, is inmiddels vijf maanden oud. Maar veel heeft Emma nog niet kunnen genieten van haar baby want een maand na de geboorte viel de rechercheur van haar paard en belandde ze in een maandenlange coma. Omdat Kristoffer de zorg voor Ines ondertussen niet alleen aankon, heeft hij stiekem hulp gevraagd aan zijn ex Hillevi, die de moederrol met veel plezier op zich nam. Hillevi’s eigen dochtertje is immers tragisch overleden en Ines is de perfecte vervanging. Wat Kristoffer echter niet weet, is dat Hillevi hoopt dat hij terugkomt bij haar. Ze is zelfs zodanig bezeten door Kristoffer en Ines dat ze een baan als schoonmaakster versiert bij het ziekenhuis waar Emma verzorgd wordt.
 
Sofie Sarenbrant kiest ervoor om haar hoofdpersonage vrijwel het hele boek door aan een ziekenhuisbed te kluisteren. Jaloezie wordt ook grotendeels vanuit het standpunt van Emma verteld waardoor de speelruimte letterlijk beperkt is. Haar bewegingsruimte is niet breder dan haar bed en ze moet vertrouwen op haar bezoek om haar op de hoogte te houden. Daardoor mist Jaloezie vooral spanning. In de eerste helft gebeurt er niet veel meer dan dat Emma wakker wordt en haar familie haar beurtelings komen bezoeken. Daarbij blinkt Kristoffer vaak uit door afwezigheid waardoor er bij Emma het vermoeden groeit dat er iets niet pluis is.
 
Sarenbrant zet haar personages goed neer, maar niet alles in Jaloezie is even geloofwaardig. Zo heeft Emma vrij snel na haar ontwaken uit een maandenlange coma haar volledige cognitieve vermogens terug. Meer dan af en toe in slaap vallen van vermoeidheid is er niet bij. Wel beschrijft Sarenbrant mooi Emma’s onmacht. Ze voelt intuïtief dat er iets niet pluis is – zo voelt ze zich meermaals bekeken – maar haar familie en de artsen wijten dit aan haar toestand. Enkel haar politiepartner Thomas Nyhlén lijkt Emma te geloven dat haar ongeluk geen ongeluk was en Nyhlén besluit een beetje rond te neuzen. Hierdoor trekt het verhaal eindelijk op gang en komt er een beetje spanning in Jaloezie. Sarenbrant weet er nog een verrassend einde uit te persen, maar het is te laat om nog van een spannende thriller te kunnen spreken.  
 
Sofie Sarenbrant: Jaloezie, Luiting Sijthoff, Amsterdam 2021, 317 p. ISBN 9789024590711. Vertaling van Avdelning 73 door Edith Sybesma. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri