Misdaad

BOEKEN NR. 6, JUNI 2021

Allie Reynolds: Huiver

door Karen Vandyck

Tien jaar geleden behoren de Britse vrienden Curtis Sparks, zijn zus Saskia, Brent Baskhi, Dale Hahn en Milla Anderson tot de top van de Europese snowboarders. Ze brengen de winter door in de Franse Alpen om te trainen en zich voor te bereiden op het Britse kampioenschap. Een intense winter vol vriendschappen, verleiding, competitie en concurrentie eindigt abrupt met de verdwijning en vermoedelijke dood van Saskia. Tien jaar na de verdwijning van Saskia krijgen de anderen een uitnodiging voor een weekendje in het skimotel in de Alpen waar ze destijds verbleven. Wanneer ze uit de gondellift stappen, is het gebouw echter leeg en is er geen spoor van het personeel. Aanvankelijk nemen de vrienden het sportief op en zijn ze te verheugd om na al die jaren nog eens samen te zijn en op een snowboard te kunnen staan, maar al gauw blijkt dat iemand hen heeft uitgenodigd om de waarheid achter Saskia’s verdwijning boven te halen.  

De Britse Allie Reynolds was zelf jarenlang professioneel snowboarder voor ze naar Australië verhuisde en docent Engels werd. Het mag dan ook niet verbazen dat haar debuut, Huiver, vol staat met snowboardtermen en inside informatie over trics en de kwaliteit van sneeuw. Reynolds weet het echter zo levendig te brengen dat je als sportleek bijna zin krijgt om de halfpipe in te duiken. De beschrijvingen van de sfeer rond het snowboarden en de trainingen en wedstrijden lezen bovendien erg filmisch en je ziet de hoofdpersonages voor je ogen door de lucht zweven.
 
Maar Huiver is in de eerste plaats natuurlijk een thriller en geen promotiepraatje voor snowboarden. Gelukkig zit het met de spanning en het mysterie in dit boek goed. Om de spanningsboog strak te houden, maakt Reynolds gebruik van een beproefd gegeven: ze wisselt hoofdstukken in het heden en verleden met elkaar af. Niet origineel, maar doordat je de informatie uit het verleden slechts met mondjesmaat te weten komt, worden het verhaal en de drijfveren van de personages in het heden ook steeds duidelijker. Haast elk hoofdstuk eindigt op een cliffhanger waardoor het moeilijk is om dit boek aan de kant te leggen.
 
Huiver wordt verteld vanuit ik-figuur Milla Anderson, het buitenbeentje van de groep, die er als laatste is bijgekomen. Saskia Sparks was haar grote concurrente voor de titel van Brits kampioen snowboarden en we leren al snel dat die Saskia geen heilige was. De bloedmooie regerend Brits kampioen is niet vies van een potje intimidatie, trucs om de tegenstander uit evenwicht te brengen en zelfs smerige sabotage. Saskia drijft Milla tot het uiterste in een spel van aantrekken en afstoten, en de vraag is of ze Milla zo ver gedreven heeft dat die haar zelfbeheersing verloor. Of is toch een van de anderen verantwoordelijk voor Saskia’s dood?
 
Reynolds laat het mysterie slechts beetje bij beetje duidelijk worden en alle personages passeren de revue als mogelijke dader. Iedereen heeft immers wel een geheim en een reden om Saskia in de gletsjer te duwen. Het tempo ligt vrij hoog, de schrijfstijl van Reynolds is vlot en je wil zo snel mogelijk weten hoe de vork in de steel zit. Prima debuut.
 
Allie Reynolds: Huiver, Ambo/Anthos, Amsterdam 2021, 375 p. ISBN 9789026350870. Vertaling van Shiver door Ernst de Boer en Ankie Klootwijk. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri