Misdaad

BOEKEN NR. 6, JUNI 2021

Belinda Bauer: Exit

door Karen Vandyck

De 75-jarige Felix Pink is een ‘Exitier’, dat wil zeggen dat hij samen met een collega terminale mensen begeleidt tijdens hun laatste levensmomenten. Concreet gaan de Exitiers op een afgesproken moment naar de mensen thuis, laten zich binnen met de sleutel die onder de mat ligt, waar ze de zieke in bed vinden. Met behulp van lachgas pleegt de terminaal zieke zelfmoord. De Exitiers zorgen alleen voor gezelschap en morele steun tijdens de laatste uren van iemands leven en helpen niet actief. Na hun laatste klus beslist Felix’ vaste partner Chris er mee op te houden waardoor Felix aan de nieuwe Exitier Amanda wordt gekoppeld. Samen gaan ze naar Black Lane, maar in het huis loopt het grondig mis. De verkeerde man sterft en Felix slaat in paniek op de vlucht.  

De Britse Belinda Bauer heeft een van de mooiste pennen uit de hedendaagse thrillerwereld, haar beschrijvende en beklemmende stijl zijn ideaal om mysterie op te roepen en de lezer in het verhaal te trekken. Haar achtste boek Exit is echter minder spannend dan we van haar gewend zijn. Hier en daar kabbelt het verhaal rustig verder zonder dat Bauer veel haast maakt om de plot voort te stuwen. Exit voelt een beetje als het leven van het 75-jarige hoofdpersonage Felix Pink: het bereidt zich zonder haast voor op het einde.
 
De gevorderde leeftijd van het hoofdpersonage maakt het wellicht moeilijker voor jongere lezers om zich in hem te herkennen. Bauer maakt van Felix nochtans een aangename, doodnormale zeventiger weliswaar met een apart bijberoep. Met het gegeven van de Exitiers waagt Bauer zich op glad ijs. Er werd al menig fel debat gehouden over euthanasie, maar Bauer houdt zich ver van een oordeel. Ze toont enkel dat het selecte kransje van Exitiers uit pure naastenliefde doodzieke mensen bijstaan in hun laatste moment. Dat de wet echter vaker niet uit naastenliefde handelt, ondervinden de Exitiers al snel wanneer ze het mogen komen uitleggen op het politiebureau.
 
Belinda Bauer houdt ervan om in het hoofd van haar personages te kruipen. In Wat dood is was het hoofdpersonage autistisch en in De ziener is er sprake van spirituele gaves. In Exit waagt Bauer zich voorzichtig aan het onderwerp dementie. Er wordt nooit duidelijk uitgesproken dat Felix Pink aan de ziekte lijdt, maar hier en daar wordt gesuggereerd dat de man erg vergeetachtig wordt en moeite heeft om bepaalde zaken te herinneren. Het brengt een nieuwe dynamiek in Exit want als Felix echt last heeft van zijn geheugen, is hij uiteraard een onbetrouwbare verteller.
 
Exit is een mooi geschreven en warm verhaal over naastenliefde, met een charmant hoofdpersonage. De flaptekst (‘Maak kennis met de meest onwaarschijnlijke moordenaar die je ooit zult tegenkomen’) is echter een beetje misleidend, de flaptekst van de Engelstalige uitgave is veel accurater: ‘It was never supposed to be murder’.
 
Belinda Bauer: Exit, Bruna, Amsterdam 2021, 368 p. ISBN 9789400513297. Vertaling van Exit door Valérie Janssen. Distributie: Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri