Nederlands proza

BOEKEN NR. 6, JUNI 2021

Helena Buckinx: Reizigers op doorreis

door Jooris van Hulle

In haar debuutroman Reizigers op doorreis stelt Helena Buckinx (°1970) familierelaties centraal. Hoofdfiguur is de eenendertigjarige Cassi, die op vraag van haar oma de zolder van hun voormalige villa gaat leeghalen. Daar staat een aantal dozen opgestapeld die zij, op vraag weer van haar oma, ongeopend naar beneden moet zien te sjouwen. Een klus waarbij zij, zonder dat ze dit vooraf wist, hulp krijgt van haar halfbroer Paul. Beiden zullen een week lang, van 14 augustus tot 20 augustus 2008, samen optrekken en in hun gesprekken gaandeweg het ingewikkelde kluwen van de familiegeschiedenis ontrafelen.  

Dat ook de oma van beiden een familiegeheim met zich meedraagt, komt alleszins als een verrassing over. Rond het kernpunt van de augustus-week in 2008 (telkens wordt bij aanvang van weer een nieuw hoofdstuk de tijdsaanduiding meegegeven) beweegt het verhaal zich van de zomer 1976 – het moment waarop de vader van Cassi en Paul meedeelt dat zijn nieuwe geliefde Louisia zwanger is – tot en met het jaar 2018, het moment waarop de hele familie weer bijeenkomt. Doorheen de toevloed van feiten en gebeurtenissen, waarbij Buckinx vaak associatief te werk gaat, graaft Cassi zich een weg naar inzicht en tot op zekere hoogte ook begrip voor wat is voorgevallen. Dat Cassi in haar job nauwelijks nog enige voldoening vindt, stelt de crisis die zij doormaakt, nog scherper. En dat zij uiteindelijk de verloving met een zekere Daniel verbreekt en durft toe te geven aan haar liefde voor de man die zij nooit heeft kunnen of durven toelaten in haar leven, geeft het geheel een spanningskracht mee van een Grieks drama, evoluerend van een diep ingrijpende crisis tot agnitio, een vorm van bevrijdend inzicht.
 
Reizigers op doorreis (Cassi: ‘ze zag zich nu niet langer als iemand op de dool, maar als een reiziger op doorreis’) biedt al bij al weinig verrassends, zeker niet op stilistisch vlak. Op meerdere moment is de verwoording nogal stuntelig: ‘Cassi lachte deze gedachten innerlijk weg’; ‘Cassi veerde recht met een gecontroleerde wulpsheid’); ‘ze stelde zich de botanisch existentiële vraag waarin kruid zich dan onderscheidt van onkruid’)…. Alleszins zijn het weinig inspirerende zinnen.
 
Helena Buckinx: Reizigers op doorreis, Gent, Skribis 2021, 238 p. ISBN 9789463965974

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri