Misdaad

BOEKEN NR. 6, JUNI 2021

Max Seeck: De trouwe lezer

door Karen Vandyck

Max Seeck werd met De trouwe lezer meteen bekroond met de Finse debutantenprijs. Inmiddels is het boek verkocht aan 39 landen en het is niet moeilijk om te zien waarom het zo’n succes kent. De trouwe lezer is spannend van begin tot einde en in de knap geconstrueerde plot laat de lezer heel lang in het ongewisse wat er precies aan de hand is.  

Het verhaal wordt in gang getrapt wanneer de vrouw van de bekende schrijver Roger Koponen thuis vermoord wordt teruggevonden. Maria Koponen zit aan het hoofd van de eettafel, gekleed in een mooie zwarte avondjurk met op haar gezicht een onrustwekkende grijns. Haar man hield die avond 400 km verder een lezing over zijn nieuwste boek en heeft dus een waterdicht alibi, maar rechercheur Jessica Niemi heeft een vreemd gevoel bij Koponen en besluit de schrijver in de gaten te houden. Dat hoeft ze echter niet lang te doen want de auto van Koponen wordt even later uitgebrand teruggevonden met een lijk erin. Plots duiken er nog andere vrouwelijke slachtoffers op, die allemaal in een zwarte avondjurk de dood vonden. De moorden lijken treffend op de misdaden die Koponen in zijn boeken beschrijft. Is hij dan toch niet dood? Of gebruikt iemand zijn boeken om een reeks gruwelijke moorden te plegen?
 
Jessica Niemi is een personage waar je meteen meer over te weten wil komen. Ze is gedreven, bereid om tegen de orders van haar overste in te gaan en op zoek naar gerechtigheid voor de slachtoffers. Ze heeft ook een verleden, waardoor ze voor haar collega’s en kennissen verborgen houdt dat ze eigenlijk niet woont in een eenkamersappartementje, maar in een luxueus ruim appartement dat met een geheime deur verbonden is met het eerste flatje. Niemi heeft dus behoorlijk wat geërfd en in de loop van De trouwe lezer komen we meer te weten over haar achtergrond en familie. Seeck gaat ook terug naar een reis naar Venetië toen Niemi als jonge twintiger haar hart verloor aan een oudere Venetiaan. Je voelt meteen dat dit niet goed is afgelopen, en dat Niemi dat meedraagt in haar werk.
 
Met zijn korte hoofdstukken leest De trouwe lezer vlot weg. Nadeel is dat de hoofdstukjes te kort zijn om diepgang te bereiken en het verhaal springt daardoor ook heel snel heen en weer. Af en toe gaat het boek ook terug in de tijd, naar Niemi’s verblijf in Venetië. Dit vertraagt echter het tempo en deze passages in Venetië hebben verder geen relevantie voor de plotontwikkelingen in Finland.
 
In de tijdslijn in Finland ligt het tempo heel hoog, de gebeurtenissen spelen zich daar af op ongeveer 48 uur waardoor je mee wordt gezogen in de hectiek en snelheid van het politieonderzoek. Seeck bouwt de spanning knap op en legt hier en daar enkele puzzelstukjes. In de finale trekt de auteur alle registers open en vallen alle stukjes op hun plaats. De trouwe lezer is een knap debuut met een boeiend hoofdpersonage waar we in volgende delen graag meer over te weten komen.
 
Max Seeck: De trouwe lezer, Bruna, Amsterdam 2021, 382 p. Vertaling van Uskollinen lukija door Annemarie Raas. ISBN 9789400512382. Distributie: Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri