Misdaad

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

M.W. Craven: Brandoffer

door Karen Vandyck

Brandoffer is het eerste deel van de serie rond de eigenzinnige detective Washington Poe en de sociaal onhandige data-analyste Tilly Bradshaw van het National Crime Agency. Toch kan je deze personages al kennen want het tweede deel in de reeks, Zwarte zomer, werd vorig jaar immers vreemd genoeg als eerste boek vertaald. De geduldige lezers kunnen nu de boeken in de juiste volgorde lezen, diegenen die Zwarte zomer al achter de kiezen hebben, leren eindelijk hoe deze spannende reeks van start ging.  

Voormalig inspecteur Washington Poe staat na een vorige zaak op non-actief en heeft zich verschanst op een afgelegen plek in Cumbria in het noordwesten van Engeland. Maar buiten zijn wil om wordt hij toch in een nieuwe zaak gesleurd. Zijn naam staat immers gekerfd op de borst van een slachtoffer dat in brand werd gestoken in een van de talloze steencirkels die het landschap van Cumbria sieren. Het lijkt dus wel of iemand Poe opzettelijk bij de zaak wil betrekken en dat ontgaat ook inspecteur Stephanie Flynn niet, die Poe’s baan na zijn vertrek overnam.
 
Poe’s schorsing wordt ongedaan gemaakt en hij wordt op de zaak van de ‘brandofferman’ gezet. Daarvoor werkt hij onder toezicht van Flynn samen met analyste Tilly Bradshaw. Bradshaw is een vreemde eend in de bijt, iemand die buiten de groep lijkt te staan, maar haar briljante computerskills en sneldenkende geest maken van haar een onmisbare schakel in het onderzoek. Poe ziet al snel haar intelligentie en doordat hij een beschermend oogje houdt op Bradshaw, ontdooit de nerd beetje bij beetje. Samen vormen ze een ijzersterke tandem die de brandofferman al snel op de hielen zit.
 
Het grote plusplunt van deze reeks is de relatie tussen Poe en Bradshaw. Het zijn sympathieke en goed uitgewerkte personages die steeds beter op elkaar ingespeeld raken en wier band je ziet groeien naarmate het boek vordert. Poe komt voor Bradshaw op als ze wordt gepest en krijgt in ruil van haar onschatbare informatie. Boven hen staat Stephanie Flynn, die een buffer vormt tussen haar speurders en hoofdinspecteur Gamble. Gamble wil dat de zaak zo snel mogelijk wordt opgelost zodat de politie een goed figuur slaat bij de pers en publiek, maar tegelijkertijd is hij geen fan van Poe’s onorthodoxe wijze van werken. Poe werkt immers niet altijd volgens het boekje als dit zijn onderzoek vertraagt.
 
Craven, die eerder werkte als reclasseringsambtenaar, schrijft in de traditie van de oerdegelijke Britse misdaadverhalen. Er is duidelijk goed nagedacht over de plot waardoor er op het einde nog weinig losse eindjes zijn. De verdenking verspringt regelmatig naar een ander personage waardoor de echte dader lang buiten beeld blijft. Sterk is hoe Craven enige sympathie weet op te roepen voor de dader die gruwelijk te werk gaat, maar tegelijk het slachtoffer is van een rot systeem.
 
Brandoffer is goed geschreven met hier en daar een vleugje Britse humor, leest vlot en is spannend. Het is dan ook geen verrassing dat het boek in 2019 de Gold Dagger Award voor beste thriller van het jaar won.
 
M.W. Craven: Brandoffer, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2021, 332 p. ISBN 9789024594917. Vertaling van The Puppet Show door Fons Oltheten. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri