Misdaad

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Sarah Pearse: Het sanatorium

door Karen Vandyck

Diep verscholen in de Zwitserse Alpen ligt een imposant gebouw dat vroeger dienst deed als sanatorium voor tuberculosepatiënten. De geschiedenis van het gebouw is gehuld in mysterie en volgens de overlevering zijn er geheime medische experimenten gedaan die verschillende bewoners het leven hebben gekost. Het sanatorium werd in 2015 door projectontwikkelaar Lucas Caron en architect Daniel Lemaitre omgevormd tot het luxehotel Le Sommet met kuuroord en congrescentrum. Lemaitre kon echter niet lang genieten van het project want hij verdween nog voor de officiële opening spoorloos en werd nooit meer teruggezien.  

Vijf jaar later wordt rechercheur Elin Warner door haar broer Isaac in het hotel uitgenodigd om zijn verloving met Laure te vieren. Sinds haar vorige zaak is Elin al bijna een jaar met ziekteverlof, maar haar vriend Will ziet het als een ideale gelegenheid om hun gedachten even te verzetten, ook al heeft Elin haar broer al vier jaar niet meer gesproken. Tijdens het tochtje in de kabelbaan naar het hotel krijgt Elin een paniekaanval, maar ze weten het hotel toch veilig te bereiken. De volgende dag is Laure echter spoorloos verdwenen, en wanneer even later een werkneemster van het hotel dood wordt teruggevonden, beseft Elin dat er wel eens een moordenaar aanwezig kan zijn onder de hotelgasten- of het hotelpersoneel. Helaas is het weer tegen dan compleet omgeslagen waardoor Le Sommet ingesneeuwd is en er niemand meer in of uit het hotel kan.
 
Het sanatorium is het debuut van de Britse Sarah Pearse. In haar twintiger jaren verhuisde ze naar Zwitserland en las een artikel las over vergeten sanatoria in de bergen. Dat gegeven vormde ze om in een beproefd concept, namelijk een thriller die zich afspeelt in een besloten ruimte waarin de personages niet weg kunnen en het duidelijk wordt dat er zich een moordenaar onder hen bevindt. Een Agatha Christie-concept dus, maar het staat mits het goed is opgebouwd garant voor een spannende thriller.
 
Pearse neemt het eerste deel van het boek de tijd om de setting te schetsen. We krijgen een uitgebreide beschrijving van het hotel met zijn grote glasramen die de uitgestrektheid van de omgeving benadrukken. En zijn niet al te frisse geschiedenis die een kil en beklemmend sfeertje oproept. We maken kennis met de personages met voorop Elin Warner, die met psychologische problemen thuis zit omdat haar laatste zaak uit de hand is gelopen. Elin twijfelt zelfs nog of ze ooit weer aan de slag zal gaan als rechercheur, maar door de omstandigheden in het hotel wordt haar speurdersbrein toch weer aan het werk gezet. In het begin is het vrij vaag welke band de personages met elkaar hebben, zoals waarom Elin en Isaac uit elkaar zijn gegroeid. Langzaamaan reikt Pearse de lezer nuttige informatie aan, maar helaas blijven de personages vrij vlak en echt met hen meevoelen doe je eigenlijk nooit.
 
De spanning neemt beetje bij beetje toe en hoewel je graag wil weten wat er nu precies aan de hand is, kan je ook al vrij snel raden welke kant het zal uitgaan. Korte hoofdstukken met cliffhangers aan elk eind moeten je aanzetten om toch maar door te lezen, maar op de duur werkt dit repititieve procedé storend. Pearse maakt ook net iets te veel gebruik van grote toevalligheden. Jammer, want ze schrijft vlot en de epiloog doet vermoeden dat er nog een tweede deel rond rechercheur Elin Warner komt.
 
Sarah Pearse: Het sanatorium, Ambo/Anthos, Amsterdam 2021, 447 p. ISBN 9789026350917. Vertaling van The Sanatorium door Roelof Posthuma. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri