Non-fictie

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

Imme Dros: Taal is alles wat het geval is

door Christophe Van Eecke

Imme Dros leerde haar volk Homeros lezen. Als vertaalster en schrijfster heeft ze een bijzondere affiniteit met de finesses van de taal en taalvarianten. Zij was dan ook de uitgelezen auteur om in de reeks Nieuw Licht een filosofisch essay te schrijven over de vraag of taal de sleutel kan zijn tot een gemeenschappelijke wereld. Dat is althans de uitnodiging die ze kreeg van Frank Meester en Coen Simon voor dit nieuwe deeltje in de reeks opstellen.  
Het resultaat is een klein boekje, eerder een lange voordracht, waarin Dros de dialoog aangaat met het Tractatus Logico-Philosophicus (1921) van Ludwig Wittgenstein, een kardinaal werk uit de twintigste-eeuwse (taal)filosofie waarin de auteur een afbeeldingstheorie van de werkelijkheid formuleerde (zinnen zijn zinvol als ze een beeld formuleren van een stand van zaken in de werkelijkheid) en eindigde met de enigmatische stelling dat men moet zwijgen over datgene waarover men niet kan spreken – en daarmee doelde Wittgenstein op het feit dat over alle wezenlijk belangrijke dingen in het leven (gevoelens, schoonheid, goedheid) weinig zinnigs kan worden gezegd binnen een positivistische taalopvatting.
 
Dros neemt een aantal gedachten van Wittgenstein als aanknopingspunt voor haar eigen bespiegelingen over de kunst van het vertalen en de subtiele nuances die in zowel geschreven als gesproken taal belangrijk zijn. Doorheen de tekst verwerkt ze ook een paar kleine case-studies, waarvan met name haar bespiegelingen over A.M.G. Schmidts beroemde gedicht ‘Sebastiaan’ tot de verbeelding spreekt: Dros heeft intens speurwerk verricht, geholpen door een handje toeval, om uit te pluizen hoe een syntactische eigenaardigheid in het gedicht kan worden verklaard via een taalmode in de krant die uit Amerika was overgewaaid. Alleen al daarvoor is het boekje het lezen waard.
 
Daarnaast heeft Dros het onder meer ook over vormen van ironie bij Homeros en over een anekdote verteld door haar tandarts. Het geheel is een spielerei van hoog niveau, een elegante en eigenzinnige voetnoot bij een groot oeuvre, en voor taalliefhebbers een leuk hebbeding om een middag mee te verwijlen.
 
Imme Dros: Taal is alles wat het geval is, Prometheus, Amsterdam 2021, 92 p. ISBN 9789044649574. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2022

De blauwe schuit

Shūgorō Yamamoto

Het lied van ooievaar en dromedaris

Anjet Daanje

Ogentroost

A.H.J. Dautzenberg

Voor wie de tijd verstrijkt

Miriam Van hee

Weerspiegeld in een waterglas

Annette Portegies

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2022

Achter de bomen stond een leeuw

Daan Remmerts de Vries

De Pinguïnsint en andere dierenklazen

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw (ill.)

Het levende hoofd

Els Pelgrom, Sylvia Weve (ill.)

Ik ben hier!

Joke van Leeuwen

Wolvenweer

Simon van der Geest, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri