Vertaald proza

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2022

Robert Jones Jr.: The Prophets / De profeten

door Kris van Zeghbroeck

‘We can disagree and still love each other unless your disagreement is rooted in my oppression and denial of my humanity and right to exist.’ Geen citaat van James Baldwin, maar wel van Robert Jones Jr. (1971), de naam die schuilgaat achter de invloedrijke blog en sociale media platform Son of Baldwin (+290.000 volgers).

Jones is geboren en getogen in New York, waar hij literatuur (MFA) en creative writing (BFA) studeerde aan Brooklyn College. Hij schreef eerder al voor publicaties als The New York TimesEssence en The Paris Review. Nu gooit hij als vijftiger hoge ogen met zijn volwassen debuutroman The Prophets (2021, De profeten), die genomineerd werd voor de shortlist van de National Book Award for Fiction.

‘Empty’ of ‘De Leegte’ is de weinig aantrekkelijke naam die de slaven zelf geven aan de Halifax-plantage die grenst aan de Mississippi rivier. Ze zijn de voetveeg van de gelovige plantage-eigenaar Paul, die schaamteloos misbruik maakt van zijn bezit. Binnen die religieuze context wordt misbuik en geweld door de overheersende enkeling en maatschappelijk gerechtvaardigd.

De slaven onderling hebben echter een goede onderlinge verstandhouding en gedogen de intense relatie tussen de verliefde tienerjongens Isaiah en Samuel. Wanneer een oudere slaaf het christelijke geloof gaat prediken en zieltjes wint om bij de baas in een goed blaadje te staan, wordt die harmonie verstoord. De liefde wordt als zondig bestempeld met dramatische gevolgen.

Jones geeft vorm aan een pluraliteit van stemmen, die zich uiten in een veelvoud van ingebedde verhalen en herinneringen. Op een bepaald moment wordt een gedeelte van het boek steeds opnieuw verteld, gezien door verschillende ogen. Zo wordt de lineaire ontwikkeling steeds meer omgezet in de concentrische, vloeibaar rimpelende lijnen van druppels op het water.

Robert Jones Jr.: The Prophets, Putnam, New York, 2021, 388 p. ISBN 9780593329023. Distributie Penguin RandomHouse International

Robert Jones Jr.: De profeten, Spectrum, Amsterdam, 2021, 400 p. ISBN 9789000378685. Distributie Lannoo

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2022

De blauwe schuit

Shūgorō Yamamoto

Het lied van ooievaar en dromedaris

Anjet Daanje

Ogentroost

A.H.J. Dautzenberg

Voor wie de tijd verstrijkt

Miriam Van hee

Weerspiegeld in een waterglas

Annette Portegies

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2022

Achter de bomen stond een leeuw

Daan Remmerts de Vries

De Pinguïnsint en andere dierenklazen

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw (ill.)

Het levende hoofd

Els Pelgrom, Sylvia Weve (ill.)

Ik ben hier!

Joke van Leeuwen

Wolvenweer

Simon van der Geest, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri