Misdaad

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2022

Emily Elgar: Waar is Grace

door Karen Vandyck

Wanneer Cara bij haar buren van Woodgreen Avenue 52 aanbelt met een tas gewassen en gestreken kleren wordt de deur niet geopend. Op het adres wonen Meg Nichols en haar gehandicapte dochter Grace, een tiener van zeventien in een rolstoel. Moeder en dochter zijn populair in het stadje Ashford en de inwoners doen er alles aan om hun al zwaar gehavende leven ietwat te vergemakkelijken door zoveel mogelijk te helpen. Na lang aarzelen besluit Cara het huis toch binnen te gaan. Op de benedenverdieping treft ze de omgevallen rolstoel van Grace aan, in de slaapkamer van Meg ligt het levenloze lichaam van de moeder. Haar voorhoofd is ingeslagen en ze is duidelijk het slachtoffer geworden van een misdrijf. Van Grace is er geen spoor.
 
De volgende dagen is Ashford in rep en roer en wordt met man en macht gezocht naar Grace, die slechts een paar dagen zonder haar medicatie kan. Cara slaat de handen in elkaar met journalist Jon, die ooit een artikel schreef over Meg en Grace, dat zijn leven zou verwoesten. In het stuk neemt hij het op voor Graces afwezige vader en stelt hij dat Grace een vaderfiguur in haar leven nodig heeft. Zijn commentaar viel niet in goede aarde bij de inwoners van Ashford die Megs verhaal geloven dat Jon een klootzak is. Het onderzoek van de politie vordert maar langzaam en Jon en Cara besluiten samen op onderzoek te gaan.
 
Waar is Grace is het tweede boek van de Britse Emily Elgar, maar het eerste dat in het Nederlands wordt vertaald. Elgar laat beurtelings Jon en Cara aan het woord waardoor je afwisselend de zaak door hun ogen bekijkt. Cara staat dichter bij het onfortuinlijke duo, terwijl Jon zich genoodzaakt voelt de zaak vanop een zekere afstand te bekijken. Het wisselen van vertelperspectief verloopt vlot en je merkt dat Elgar niet onverdiend ooit een schrijfwedstrijd heeft gewonnen. Ze schrijft vlot en het boek start sterk. Het mysterie rond de verdwijning van Grace leeft en samen met de inwoners hoop je dat die arme tiener snel wordt teruggevonden. Ze is immers al zwaar genoeg door het leven gestraft.
 
Ook rond het personage van Jon hangt aanvankelijk een mysterieuze waas. Je weet immers niet waarom de bevolking van Ashford hem liever op een veilige afstand houdt en waarom hij gescheiden is van zijn vrouw en zijn zoontje amper mag zien. Jon is een getroebleerd personage, hij heeft fouten gemaakt in het verleden, maar wil zich herpakken. Daartegenover staat de jonge frisse Cara, die het leven veel positiever en energieker bekijkt. Dat maakt de twee personages complementair, maar jammer genoeg smelt de spanning na het sterke begin als sneeuw voor de zon en kabbelt Waar is Grace naar een niet echt al te verrassend einde.  
 
Emily Elgar: Waar is Grace, De Fontein, Amsterdam 2021, 350 p. ISBN 9789026151316. Vertaling van Grace is Gone door Jan Smit. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri