Misdaad

BOEKEN NR. 3, MAART 2022

Eva Björg Ægisdóttir: Vanuit het duister

door Jen de Groeve

Een meisje ligt doodsbenauwd in bed te luisteren naar de voetstappen die de trap opkomen. Een man komt haar kamer binnen. Ze doet alsof ze slaapt, maar een kleine beweging verraadt haar. ‘Niet dat het iets uitmaakt. Het heeft nog nooit iets uitgemaakt.’ Zo opent Vanuit het duister met een passage die voelbare dreiging, angst en ook een zekere berusting inhoudt. Je vermoed herhaaldelijk misbruik. In het volgende hoofdstuk zijn we bijna dertig jaar later. Elma heeft de recherche in Reykjavík verlaten en is teruggekeerd naar de plek waar ze is opgegroeid, Akranes, een onooglijk plaatsje, waar zelden iets gebeurt. Geen opstap dus in haar politiecarrière, maar ze hoopt zo ook haar persoonlijke beslommeringen achter te kunnen laten. Maar in Akranes mag alles dan wel peis en vree lijken, onder het oppervlak etteren heel wat wonden. En dan wordt er op het strand een lijk gevonden.
 
De cursieve passages, die zich afspelen in 1989, doorkruisen regelmatig de andere, over het moordonderzoek in 2017. Je komt beetje bij beetje te weten dat het bange meisje Elísabet heet en dat het haar lichaam is dat in 2017 gevonden wordt. Beide verhaallijnen schuiven geleidelijk aan in elkaar en hier en daar beginnen de puzzelstukken op hun plaats te vallen. Snel gaat dat allemaal niet, want er worden redelijk veel personages opgevoerd en je moet vaak zelf zien te achterhalen over wie het gaat, en of en hoe een individueel verhaal in het geheel past. Terugbladeren en herlezen is de boodschap.
 
Ook wanneer blijkt wie Elísabeth vermoord heeft, is het verhaal niet afgerond. Er blijven vragen hangen over haar verleden en wat de rol van een aantal personages daarin is. Ik ben er nog niet helemaal uit, wellicht heb ik een paar details gemist. Ze zijn echter belangrijk, de details, en Eva Björg Ægisdóttir dwingt je om langzaam te lezen. Dat is gewoon prettig, want haar personages hebben diepte en een indeling in slachtoffers en daders is veel te simpel. Elma is iemand met wie je makkelijk sympathiseert. Ze is gedreven en kwetsbaar, en haar beslommeringen hebben meer gewicht dan op het eerste gezicht lijkt. Van een paar zijsporen vraag je je af waar ze toe leiden en misschien begint het langzame tempo naar het einde toe wat te wegen, maar dit is niettemin een intelligente misdaadroman waar je intens kunt van genieten. Een debuut met klasse.
 
Eva Björg Ægisdóttir: Vanuit het duister, De Fontein, Utrecht 2021, 319 p. ISBN 9789026152467. Vertaling van Marrið i stiganum door Willemien Werkman. Distributie VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri