Vertaald proza

BOEKEN NR. 4, APRIL 2022

Lars Mytting: Het zustertapijt

door Jen de Groeve

Het zustertapijt is het tweede deel van Lars Myttings trilogie waarin de gesloten gemeenschap van het Noorse dorpje Butangen, de boerderij van Hekne en de verloren zusterklokken (die in de 17de eeuw gegoten werden en opgedragen aan de siamese tweeling Halfrid en Gunhild en waarvan geloofd wordt dat ze de gemeenschap beschermen) nog steeds centraal staan. In het eerste deel, De zusterklokken, werden de beroemde klokken van elkaar gescheiden; een hangt nu in Dresden, in Duitsland in een daar naar Noors model opgerichte staafkerk, een ligt op de bodem van het Løsnesvatn. In Het zustertapijt zijn we in 1903 en hoewel er meer dan twintig jaar verlopen zijn gaat dominee Kai Schweigaard nog altijd gebukt onder schaamte vanwege zijn rol in dat alles. Jehan, de zoon van zijn geheime liefde Astrid (een Hekne-telg), werd toen zijn moeder in het kraambed stierf verstoten door de familie en toevertrouwd aan de zorg van een eenvoudig arbeiderspaar. Hij was kind aan huis bij Schweigaard, maar nu weigert Jehan alle contact met hem.  

Veel draait in dit tweede deel om Schweigaard die zijn schuld tegenover Jehan en de gemeenschap tracht in te lossen. Hij komt te weten dat de 17de-eeuwse zusters talentrijke weefsters waren en dat het ‘zustertapijt’ dat 200 jaar lang in de (nu ontmantelde) staafkerk hing maar dan verdween, nog altijd in Butangen aanwezig zou zijn. Hij beschouwt het als zijn missie om dat te vinden. Daarnaast is er de verhaallijn van Jehan, die heel individueel zijn toekomst in Butangen uitbouwt. Op rendierjacht ontmoet hij Victor, een schotse jager, die precies op hetzelfde moment als hij op hetzelfde rendier schiet. Een symbolische daad, zo zal blijken, en opnieuw een geheim uit het verleden dat naar boven komt. Er ontstaat heel spontaan een sterke band tussen beiden, maar later raken ze in onmin en hun wegen lopen opnieuw uiteen.
 
Lars Mytting is een getalenteerde verteller en hij weeft de verschillende verhaaldraden uit beide boeken langzaam en vakkundig ineen. Aan het begin van een nieuwe eeuw leeft het verleden in de rurale gemeenschap nog grotendeels voort, het belang van mythen, oud geloof en gebruiken blijven hun stempel drukken op het vroeg 20ste-eeuwse Noorwegen. Vooral in de verhaallijn van Jehan en zijn granieten vrouw Kristine, die samen de nieuwe tijd ingaan, komt de harde 19de-eeuwse klassenstrijd onverbiddelijk in beeld. Mytting blinkt uit in de jachtscènes, waarin de mens tegenover een ontzagwekkend natuur komt te staan. Minder overtuigend vind ik de verhaallijn van Victor – Jehans broer, zo blijkt nogal plots --, waarin het Brits kolonialisme, de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog en de slachting die de Spaanse griep aanrichtte, aan bod komen. Vooral naar het einde toe wordt het tableau te weids, verliest de vertelling nogal wat aan intensiteit. Niettemin heeft deze roman mij geboeid. Het derde deel is zeer welkom.
 
Lars Mytting: Het zustertapijt, Atlas/Contact, Amsterdam 2022, 430 p. ISBN 9789025471026. Vertaling van Hekneveven door Paula Stevens. Distributie VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri