Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2022

John Banville: April in Spanje

door Kris Velter

De Ierse schrijver John Banville had de gewoonte om naast zijn literaire werk ook misdaadromans te publiceren onder het pseudoniem Benjamin Black. Met zijn voorlaatste roman, Sneeuw, heeft hij zijn pseudoniem begraven: Sneeuw is een misdaadroman die werd gepubliceerd onder de naam John Banville. Er werd gesuggereerd dat de auteur hiermee wou aantonen dat er geen onderscheid meer dient gemaakt te worden tussen zijn literaire werk en zijn misdaadromans. April in Spanje is de tweede misdaadroman die wordt gepubliceerd onder de naam John Banville.  

April in Spanje
speelt zich gedeeltelijk af in de Noord-Spaanse stad San Sebastián in de jaren vijftig van de vorige eeuw – Franco's Spanje. Patholoog-anatoom Quirke – die eerder in een reeks romans van Benjamin Black al de hoofdrol kreeg – is er op vakantie met zijn nieuwe echtgenote. In een bar denkt hij een oude bekende te herkennen, een vroegere vriendin van zijn dochter Phoebe. Later blijkt ze dokter te zijn in het plaatselijke ziekenhuis. Deze vrouw is echter vijf jaar geleden officieel dood verklaard. Haar broer, die vervolgens zelfmoord pleegde, heeft immers de moord op haar bekend. Een en ander heeft te maken met een onverkwikkelijke zaak van incest. Quirke belt zijn dochter en vraagt haar om naar San Sebastián te komen opdat zij uitsluitsel zou kunnen geven over de vraag of de dokter echt April Latimer is.
 
Het verhaal komt traag op gang. Banville neemt de tijd om de karakters van en de verhouding tussen Quirke en zijn vrouw te schetsen. Quirke is nog altijd wat knorrig – hij houdt niet van vakantie – en drinkt minder dan vroeger, hoewel hij zijn verslaving nog niet heeft overwonnen. Evelyn is een psychiater met Oostenrijkse roots en laat weinig los over haar ontsnapping uit nazistisch Oostenrijk. Pas midden in het boek komt er vaart in het verhaal. Niet enkel Phoebe reist naar Spanje, maar ook inspecteur John Strafford – eveneens een oude bekende voor wie het werk van Banville/Black kent. Bovendien wordt nog een psychopathische huurmoordenaar op verzoek van de hoogste politieke kringen op het vliegtuig gezet. April Latimer is de nicht van minister van Defensie Bill Latimer en het is duidelijk dat deze man bang is omdat April is gevonden. Wat heeft hij te verbergen?
 
April in Spanje is een vakkundig geschreven misdaadroman waarin de auteur zowel focust op de ontwikkeling van zijn personages als op de spanningsboog. Er zitten enkele memorabele passages in het boek: geen lezer zal de beklemmende sfeer vergeten van het restaurantbezoek met April in San Sebastián. Op het einde van de roman komt ook een onverwachte plotwending. Net als in eerdere romans van Banville/Black speelt het politieke een niet onbelangrijke rol en kan April in Spanje worden gelezen als kritiek op de corrupte politieke cultuur in Ierland. Ook kindermisbruik door de katholieke kerk komt opnieuw aan bod.
 
Hoewel veel recensenten het tegendeel beweren, is de stijl van de misdaadromans, en dus ook van April in Spanje, niet van hetzelfde niveau als die in de literaire romans. De subtiele, elegante en fijnzinnige manier van formuleren die romans als De zee, De onaanraakbare en De blauwe gitaar kenmerken, wordt niet teruggevonden in de misdaadromans, onder welke naam ze ook zijn gepubliceerd. De misdaadromans zijn geschreven in kortere zinnen, de treffende vergelijkingen zijn veel minder aanwezig en over het algemeen is de toon lichter en speelser. Het is dan ook spannend afwachten of Banville ooit nog zal teruggrijpen naar zijn pen waarmee hij een van de grootste stilisten uit het Engelse taalgebied werd.
 
John Banville: April in Spanje, Querido, Amsterdam 2022, 360 p. ISBN 9789021436470. Vertaling van April in Spain door Arie Storm. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri