Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2022

Max Seeck: De ijskring

door Karen Vandyck

Na zijn knappe debuut De trouwe lezer is De ijskring de tweede thriller van de Fin Max Seeck met in de hoofdrol rechercheur Jessica Niemi. In het eerste deel heeft Niemi afscheid moeten nemen van haar chef en mentor Enre Mikson. Met Miksons opvolger Helena Lappi heeft Niemi een veel minder sterke band en dat is ook wederzijds want Lappi oordeelt dat Niemi te veel ruimte kreeg van Mikson en daardoor een ongeleid projectiel is geworden. Onder Lappi zal Niemi zich aan de regels moeten houden en haar chef op de hoogte moeten houden van het onderzoek.  

Dat onderzoek is de verdwijning van de twee populaire Finse influencers Lisa Yamamoto en Jason Nervander. Na een jetsetfeestje voor de release van het nieuwste album van een Finse rapper verdwenen beide bloggers spoorloos. Een dag later verschijnt er op Yamamoto’s Instagramaccount plots een foto van een vuurtoren met het bijschrift: ‘Een diep graf ligt op de bodem van de zee, de mooie prinses zinkt naar benee. Niemand kan de prinses nog wekken, als sneeuw en ijs haar straks bedekken.’ Als enige aanknooppunt hebben Niemi en haar team een mysterieuze Japanner die op de bewakingsbeelden van het feestje staat en nadien wordt gesignaleerd in de buurt van Yamamoto’s flat.
 
Als Jessica Niemi op de achterflap van De ijskring wordt omschreven als een eigenzinnige rechercheur, dan is dat een understatement. Niemi is bereid om de regels te overtreden om gerechtigheid voor slachtoffers te vinden. Dat ze daarbij al eens op de tenen van haar oversten trapt, neemt ze er met scha en schande bij. Met de komst van de nieuwe chef Helena Lappi onstaat er een nieuwe dynamiek in Niemi’s speurdersteam, dat bestaat uit haar trouwe vriend Jusuf Pepple, computerwizard Rasmus Susikoski en rechercheurs Nina Ruska en Jami Harjula, een pion van Lappi. De gebeurtenissen uit De trouwe lezer hebben bovendien voor een vertrouwensbreuk gezorgd tussen Niemi en Ruska, wat de samenhorigheid in het team aantast.
 
En dan zijn er nog de geheimen die Niemi meedraagt als erfgenaam van de beroemde actrice Ursula Von Hellens, ofwel Niemi’s moeder. Het heeft haar naast een spectaculair appartement in Helsinki – dat Niemi voor iedereen geheim houdt – ook psychologische problemen opgeleverd en dat is dan weer iets wat Helena Lappi met argusogen opvolgt in de hoop Niemi om die reden te kunnen ontslaan. Niemi heeft dus een hoop stress, maar langzaamaan weet ze het onderzoek naar de verdwijning van de bloggers toch in de juiste richting te krijgen.
 
Max Seeck neemt zijn tijd om het verhaal te vertellen en dat doet hij net als in De trouwe lezer in korte hoofdstukjes. Persoonlijk vind ik dat hoofdstukken die slechts enkele bladzijden tellen, het verhaal te veel doen wispelen en daardoor zorgen voor minder diepgang. Het draagt wel bij tot het filmisch karakter van De ijskring dat met zijn korte scènes schreeuwt om een verfilming. Een paar keer lijkt het erop dat het verhaal rond is, maar dan tovert Seeck nog enkele plottwists uit zijn hoed. Op het einde wordt het onderzoek netjes afgerond en blijven er geen losse eindjes meer over. Enkel het verhaal rond rechercheur Jessica Niemi is duidelijk nog niet afgerond, dat wordt voortgezet in het derde deel, dat voorlopig enkel in het Fins verkrijgbaar is.
 
Max Seeck: De ijskring, Bruna, Amsterdam 2022, 479 p. ISBN 9789400512962. Vertaling van Pahan verkko door Annemarie Raas. Distributie Standaard Uitgeverij  

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri