Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2022

Sofie Sarenbrant: Genade

door Karen Vandyck

Genade is het derde boek met rechercheur Emma Sköld in de hoofdrol dat in het Nederlands verschijnt. In de voorbije twee delen is al heel wat gebeurd met Emma Sköld en het is dus raadzaam eerst de vorige twee delen, Berouw en Jaloezie, te lezen. Na de schokkende ontknoping in Jaloezie, waarin Sköld in haar ziekenhuisbed wordt vermoord, begint Genade tijdens de herdenkingsdienst voor de populaire rechercheur. Haar vader, voormalig politiecommissaris Evert Sköld, lijkt in de kerk niet heel erg aangedaan door het overlijden van zijn dochter. Hij weet echter als enige dat Emma nog leeft en ondergedoken zit in het strandhuis van de familie, wachtend op een doorbraak om huidig commissaris Gunnar Olausson en agenten Karim en Torbjörn te arresteren. Zij zitten immers achter de mislukte moordpoging op Emma in Jaloezie, maar voorlopig is het bewijsmateriaal flinterdun.  

Ondertussen wensen Gunnar, Karim en Torbjörn de Zweedse straten vrij te houden van immigranten en daklozen, en vermoorden ze willekeurig onschuldige zwervers om hun racistische statement kracht bij te zetten. Wanneer ze de Roemeense jonge vrouw Soraya achterlaten als getuige van een van hun slachtpartijen, is dit misschien de kans voor Evert en Emma Sköld. Ze nemen Soraya onder hun hoede en steken een plan in elkaar om Gunnar en co te vatten. Deze beseffen dat het net rond hen begint te sluiten en grijpen in paniek naar zwaar geweld. Kunnen vader en dochter Sköld hun voormalige collega’s stoppen voor er meer slachtoffers vallen?
 
Dit boek moet met antwoorden komen op de vele vragen die na Berouw en Jaloezie bij de lezers zijn ontstaan. De Zweedse Sofie Sarenbrant stelt haar lezers niet teleur en biedt een antwoord op de meeste vragen, zij het soms langs een omweg door eerst andere vragen op te werpen. Het duurt even voor je weer terug in het verhaal rond Emma Sköld zit, maar daarna zit je goed voor een spannende thriller die met een vrij hoog tempo voortdendert. Het helpt dat het verhaal zich afspeelt in slechts enkele dagen – 5 juni tem 12 juni van een niet gespecifieerd jaar. De erg korte hoofdstukjes van gemiddeld drie pagina’s zorgen ervoor dat je het boek snel uitgelezen hebt, maar halen vreemd genoeg ook het tempo een beetje uit het boek. Vooraleer je goed en wel in een scène zit, spring je immers weer over naar een ander vertelperspectief. Het maakt Genade erg filmisch, maar ook een beetje vluchtig.
 
Naast het thrilleraspect gaat Genade ook over machtsmisbruik, een thema dat hoewel het boek origineel verscheen in 2016 zes jaar later ook nog heel actueel is. Niemand is verheven boven de wet, zelfs niet als je de wet dient zoals de politie. Dit maatschappijkritisch randje gecombineerd met Sarenbrants vlotte pen zorgt voor een spannende thriller in een reeks die nog lang niet ten einde is. In Zweden zitten ze immers al aan aflevering zeven in de Emma Sköld-reeks.
 
Sofie Sarenbrant: Genade, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2022, 334 p. ISBN 9789024594764. Vertaling van Tiggaren door Edith Sybesma. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri