Nederlands proza

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2022

Marc Sleen: Het rattenkasteel / De blauwe toekan (De ultieme editie)

door Christophe Van Eecke

In tegenstelling tot verschillende reeksen uit de pen van Willy Vandersteen wachten de Nero-strips van Marc Sleen nog steeds op een systematische heruitgave. Individuele albums, of selecties van albums, zijn in verzamelbundels of speciale edities verschenen, maar een coherent geheel ontbreekt. Dat de publicatiegeschiedenis van de Nero-strips soms nogal ingewikkeld ligt (met soms lang tijdsverloop tussen krantenpublicatie en uitgave als album, of het bestaan van verschillende versies) kan daar voor iets tussen zitten.  

Na de uitmuntende uitgave van Sleens verzamelde interviews vorig jaar wordt het jubileumjaar (honderd jaar Sleen, vijfenzeventig jaar Nero) nu aangegrepen om verschillende klassieke vroege albums hun ultieme editie te bezorgen. Het gaat in eerste instantie om Het rattenkasteel, dat zowel Sleen als vele bewonderaars vaak hebben genoemd als het beste Nero-verhaal, en De blauwe toekan. De ultieme editie bestaat erin dat er wordt teruggegrepen naar de allereerste krantenuitgave, waarvan het bronmateriaal is gerestaureerd (door Jos Vanspauwen) om de albums er beter te doen uitzien dan ooit tevoren. De verhalen worden ook afgedrukt met twee strookjes per pagina, zoals ze oorspronkelijk in de krant verschenen. Ten slotte wordt er onderaan elke pagina toelichting gegeven door Nero-historici en kenners Yves Kerremans en Noël Slangen.
 
Het resultaat zijn twee heel fraaie edities, in hardcover, waarin de albums in al hun oorspronkelijke glorie uitstekend tot hun recht komen. Daar kan bij worden opgemerkt dat de toelichting soms wat varieert: hier en daar is de toelichting heel erg beschrijvend in relatie tot de twee bovenstaande strookjes, wat betekent dat er niet op elke pagina iets relevants te melden viel. Daarnaast verneemt de lezer heel veel over de oorspronkelijke publicatie, de evolutie van personages, en de verbanden met Sleens andere werk. Niet alles is verrassend: wie de interviews met Sleen gelezen heeft zal een deel van de informatie bekend voorkomen.
 
Dit initiatief van de Stichting Marc Sleen verdient alle lof, en we durven hopen dat nog meer albums deze behandeling zullen krijgen. Voor de fan is het een genoegen om de oorspronkelijke versies van de verhalen in dergelijke uitstekende kwaliteit opnieuw te kunnen lezen, en bovendien is alles heel verzorgd uitgegeven (met een gulle witmarge om de beelden tot hun recht te laten komen), waardoor de uitgave elegant en aantrekkelijk is. Tenslotte dient opgemerkt dat de (naar huidige normen) politieke incorrectheid van Sleens werk niet is weggewerkt: ook die historische eerlijkheid strekt tot aanbeveling.
 
Marc Sleen: Het rattenkasteel: De ultieme editie, Davidsfonds, Antwerpen 2022, 9 6p. : ill. ISBN 9789022338742
Marc Sleen: De blauwe toekan: De ultieme editie, Davidsfonds, Antwerpen 2022, 96 p. : ill. ISBN 9789022338759. Dsistributie Standaard uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri