Misdaad

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2022

Riley Sager: Overleef de nacht

door Karen Vandyck

Voor zijn vijfde boek windt de Amerikaanse auteur Riley Sager er geen doekjes om: de titel is meteen zowat het hele concept van het boek. Overleef de nacht is namelijk precies wat studente Charlie Jordan moet zien te doen wanneer ze een lift krijgt van een onbekende en het haar niet lang na vertrek begint te dagen dat deze niet echt onschuldige bedoelingen heeft. Sager slaagt er in om wat aanvankelijk een behoorlijk rechttoe-rechtaan verhaal lijkt, toch een spannend en verrassend boek te maken.  

De beste vriendin van studente Charlie Jordan is vermoord door wat de media de ‘campusmoordenaar’ noemen. Maddy was het derde slachtoffer, en sinds haar dood kampt Charlie met grote schuldgevoelens. Ze ziet geen andere optie meer dan weg te vluchten van de plaats waar haar beste vriendin is gestorven en ze wil zo snel mogelijk naar huis in Ohio. Ze hangt een papiertje op het mededelingsbord van de universiteit dat ze een lift zoekt en komt al snel in contact met Josh Baxter die toevallig ook die kant op moet. Charlie neemt afscheid van haar vriendje Robbie en stapt bij Baxter in de auto. Al snel merkt Charlie dat er ongerijmdheden zitten in het verhaal van Robbie en begint ze zelfs te vermoeden dat Baxter de campusmoordenaar is. Klein detail, het is 1991 en mobiele telefoons zijn nog niet alomtegenwoordig.
 
Riley Sager is overduidelijk in zijn opzet, Overleef de nacht zou uitstekend kunnen dienen als filmscript. De hoofdstukken in het boek hebben allemaal titels als ‘int. Studentenflat (kamer) – overdag’ of ‘int. Grand Am – overdag’. Het lijkt wel of Sager zijn filmambities kracht bij zet door meteen een boek én een script te schrijven om de scenaristen buiten spel te zetten. Overleef de nacht leest ook als een film. Sager schrijft bondig en zonder veel franjes en houdt de vaart goed in het verhaal. Telkens wanneer je denkt te weten hoe de vork aan de steel zit, neemt het verhaal een andere wending waardoor alles in een ander daglicht komt te staan. Kritikasters zullen zeggen dat Sager een plotwending te veel neemt, maar anderzijds weet je door zijn vorige boeken waaraan je je kan verwachten.
 
Doordat het grootste deel van het boek zich afspeelt in het interieur van een auto, geeft dit het verhaal een extra claustrofobisch sfeertje. Het beperkt de vluchtopties van Charlie Jordan en omdat Sager het verhaal laat afspelen in 1991 heeft Charlie geen gsm bij de hand om hulp in te roepen. 1991 toen Nirvana net ‘Nevermind’ uit had en Josh Baxter het cassettebandje van deze klassieker in zijn auto heeft liggen. ‘Come As You Are’ schalt regelmatig door de boxen als stempel van de tijdsgeest.
 
‘Stap nooit in de auto bij een vreemde’, gelukkig dat Charlie Jordan deze algemene raad in de wind heeft geslagen, anders hadden we niet kunnen genieten van dit spannend boek. Riley Sager bewijst met zijn vijfde standalone thriller dat hij zich ondertussen bij de gevestigde namen mag beginnen rekenen.
 
Riley Sager: Overleef de nacht, Ambo/Anthos, Amsterdam 2022, 342 p. Vertaling van Survive the Night door Roelof Posthuma. ISBN 9789026354816. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri