Misdaad

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2022

Helen Fields: Perfecte misdaad

door Karen Vandyck

Perfecte misdaad is inmiddels het vijfde deel in de serie rond hoofdinspecteur Ava Turner en inspecteur Luc Callanach. Doordat Turner in het vorige deel is opgeklommen tot hoofdinspecteur liggen de verhoudingen tussen beiden anders. Turner is nu de meerdere van Callanach en hoewel de twee nog steeds elkaars vertrouwenspersoon zijn, zorgt Turners hogere rang ook voor spanningen en belangenconflicten. Wanneer Callanach op zijn eentje gaat graven in het verleden van zijn moeder en daarbij de laatste bezoeker is van een oude demente man, kan Turner haar goede collega niet meer de hand boven het hoofd blijven houden en riskeert Callanach een disciplinaire schorsing.  

Maar de twee hebben ook andere katjes te geselen want er vinden een aantal vreemde overlijdens plaats in Edinburgh. Een man die van een brug wil springen, maar wordt omgepraat door een hulpverlener, wordt enkele dagen later toch dood aangetroffen onderaan een klif. Zelfmoord, zo luidt de logische conclusie, maar forensisch pathologe Ailsa Lambert ontdekt op het lichaam een paar miniscule wondjes die niet te rijmen vallen met zelfdoding. En dan ontdekken Turner en Callanach nog enkele vreemde sterfgevallen, zoals een vrouw die wekenlang dood in haar bad ligt, met handboeien om. Of een man die zichzelf heeft geëlektrocuteerd met zijn broodrooster. Telkens lijkt het op zelfmoord, maar wanneer de plaatsen delict en lichamen grondig worden onderzocht, ontdekken de speurders tegenstrijdigheden.
 
Zoals in de vorige delen in deze serie besteedt Helen Fields veel aandacht aan het privéleven van haar personages. Callanach is een Fransman met Schotse roots, die vroeger voor Interpol werkte. Waarom hij daar moest vertrekken werd al uitvoerig besproken in de vorige delen. In Perfecte misdaad zijn Callanach en Turner intussen perfect op elkaar ingespeeld en weten ze wat ze aan elkaar hebben. Uiteraard dient er een kink in de kabel te komen en worden de twee toch weer uit elkaar gedreven. Door hun verleden en hun werk zijn Turner en Callanach twee beschadigde personages die moeite hebben om anderen te vertrouwen, maar toch steeds weer tot elkaar aangetrokken worden. Je leeft met hen mee en je kunt je goed verplaatsen in hun gevoelens en motieven.
 
Fields heeft een aangename schrijfstijl die vlot leest en waarin ze vaak harde humor gebruikt. Ze schuwt de gruwel niet, en haar beschrijvingen van de moordscènes zijn wellicht niet voor iedereen weggelegd. Wat de dader met een broodrooster aanvangt, bewijst dat dit iemand is die ze niet alle vijf op een rijtje heeft. De spanning is doorheen het hele boek latent aanwezig.
 
Deze serie verveelt nog lang niet, maar het valt op dat Fields voor elk deel hetzelfde stramien gebruikt. En of ze Turner en Callanach eeuwig rond elkaar kan laten draaien als puppy’s, is ook maar de vraag. Herkenbaarheid mag, maar dit mag vernieuwing ook niet in de weg staan. Desalniettemin, op naar deel zes, Perfecte moord!
 
Helen Fields: Perfecte misdaad, Ambo/Anthos, Amsterdam 2022, 422 p. Vertaling van Perfect Crime door Ernst de Boer en Ankie Klootwijk. ISBN 9789026357039. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri