Nederlands proza

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2022

Nanne Tepper: De eeuwige jachtvelden

door Tina Van de Leur

Nanne Tepper brengt in De eeuwige jachtvelden het verhaal van een ongewone romance. Aan de hand van weloverwogen stappen waarbij stukje bij beetje steeds meer wordt vrijgegeven, ontrafelt hij de perikelen van de problematische liefdesrelatie tussen Victor en diens zus Lisa. Tepper schetst in een ongedwongen en gedreven stijl de evolutie van een liefde die krampachtig haar eerste vormen krijgt in de laatste kinderjaren en langzaamaan openbloeit naar de volwassenheid toe.    

Tepper volgt geen strakke chronologie in de weergave van de gebeurtenissen: bij de aanvang van de vertelling bevindt de 30-jarige Victor zich in Parijs, waar hij naartoe gevlucht is om de realiteit van zijn gevoelsleven te ontglippen. De reconstructie van Victors verleden komt tot de lezer in de vorm van een aantal flashbacks, waarbij elke terugblik telkens weer een aantal andere herinneringen oproept. Op die manier creëert Tepper een web van scènes en momentopnamen uit verschillende tijdvakken. Hij neemt hierbij een groot risico: af en toe dreigt hij zich te verliezen in een onsamenhangende en chaotische vertelling. Het zijn echter de steeds terugkerende thema's van incestueuze liefde, alcoholisme en problematische communicatie die de rode draad doorheen het netwerk van gebeurtenissen vormen en die ervoor zorgen dat de lezer een houvast heeft bij de reconstructie van de verhaallijn.
 
Tepper schrijft uiterst filmisch, zorgt zo voor bijzonder sprekende beelden en levensechte conversaties. Ook het gebruik van het Gronings dialect zorgt ervoor dat het geheel een waarheidsgetrouwe toon krijgt. Tepper toont zich een rasecht verteller, hoewel hij doorgaans vergeet om de lezer de sleutels aan te reiken die hem kunnen helpen bij de interpretatie. Maar misschien bepaalt dit net de originaliteit en charme van het boek. Het werd in 1996 bekroond met de Anton Wachterprijs.
 
Nanne Tepper: De eeuwige jachtvelden, Pluim, Amsterdam 2022, 276 p. ISBN 9789493256606. Distributie De Wolken
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri