Nederlands proza

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2022

Wim Kayzer: De waarnemer

door Nicholas Verscheure

In De waarnemer verlaat een huisarts zijn praktijk in het Noorden. Na al die drukke jaren van duizenden gezichten en stemmen zondert hij zich af in de Franse Cévennes om in eenzaamheid aan een nieuw leven te beginnen. Als locatie kiest de arts voor een afgelegen hoeve tussen vier bergen. Deze idyllische plek is hem nagelaten door wijlen Sophie, bij leven een caféhoudster. In zijn isolement levert hij zich vaak over aan filosofische bespiegelingen. Uitermate spitsvondig en als een ware taalvirtuoos laat Wim Kayzer de arts in zijn zuiders plekje reflecteren over Kants Ding an Sich: ‘Zonder jouw sterven had ik er nooit een glimp van opgevangen. Het hol is het Ding an Sich: ik heb nooit echt begrepen wat het Ding an Sich zou moeten zijn tot ik introk in het hol, het hol is het Ding an Sich en het Ding an Sich is zowel zijn enige oorsprong als zijn eigen bestemming...’  

Veeleer dan een taalfilosofische roman is De waarnemer een psychologische roman. In aantekeningen, gericht aan de overleden Sophie, analyseert en reconstrueert de arts zijn carrière. Een rijkelijke carrière waarin hij gebiologeerd raakte door een tot de verbeelding sprekend scala van geheime verlangens van wel honderden patiënten: van de obsceenste tot de tederste. Net als in zijn spraakmakende televisieseries opteert Kayzer ervoor om totaal uiteenlopende karakters in beeld te brengen. Er is de krankzinnige Jeroen met wie de arts zich vaak in een roes dronk, of de bejaarde Simon die nu eens verlangt naar de dood, dan weer ervoor vreest. Er is de poëtisch aangelegde Maria, de grote liefde, waarop de arts maar geen vat krijgt. En dan is er nog de eigenzinnige Sophie, de eigentijdse mecenas. Het zijn de sluimerende herinneringen aan al deze dierbare personen die het verlangen in de arts doen opflakkeren, maar hem evenzeer opzadelen met desolate gevoelens.
 
De waarnemer bekoort niet alleen door de vlotte, prettig leesbare stijl, maar vooral door de caleidoscopische aanblik. Dit is een overweldigende roman die je net zoals Thomas Manns 'magnum opus' De Toverberg meermaals moet lezen en proeven. Een waar genot voor al wie psychologische ontwikkelingsromans op prijs stelt. Meesterlijk erudiet.
 
Wim Kayzer: De waarnemer, Balans, Amsterdam 2022, 661 p. ISBN 9789463822329. Distributie Pelckmans Uitgevers
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 2004

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri