Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

Bas Haring, Maus Bullhorst (ill.): Kunstmatige intelligentie is niet eng

door Eline Van laethem

12+ - Bas Haring promoveerde in de informatica en kreeg voor zijn debuut Kaas en de Evolutietheorie de Gouden Uil voor jeugdliteratuur en de Eureka!-prijs voor populair-wetenschappelijke literatuur. In 2016 ontving Haring de Duidelijketaalprijs. Ook in zijn laatste boek Kunstmatige intelligentie is niet eng probeert de auteur op een toegankelijke, heldere manier wetenschap zo uit te leggen dat die begrijpelijk wordt voor alle lezers.  

Haring vindt dat men een onbevangen kijk moet hebben op veranderingen. Dit geldt ook voor kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie lijkt voor sommigen misschien eng, vermoedelijk omdat in vele sciencefiction verhalen machines de controle overnemen van de mens, maar Haring spoort lezers aan om zich erin te verdiepen. Pas wanneer je het begrijpt, kan je een oordeel vormen en wordt het minder eng.
 
In het boek wordt de uitleg rond kunstmatige intelligentie stapsgewijs opgebouwd vanaf het basisniveau: de computer. Pas wanneer je weet wat een computer is en hoe een computer werkt, kan je namelijk begrijpen waarom dit apparaat bepaalde dingen kan die ons verbazen. Wat is hardware, wat zijn computerchips en op welke manier voert een computer berekeningen uit met nullen en enen? Dit zijn vragen die aan bod komen in het eerste, belangrijke hoofdstuk. Vervolgens krijgen we een verscheidenheid aan onderwerpen te lezen die de diverse aspecten van artificiële intelligentie verder uitwerken: van de bouwstenen van een programmeertaal en de creativiteit van een computer, tot manieren om apparaten ‘slim’ te maken.  
 
Haring maakt hierbij vaak gebruik van vergelijkingen om bepaalde concepten duidelijk te maken. Om de werking van een computer uit te leggen, wordt een computer vergeleken met een wasmachine. Beide hebben namelijk een invoer en uitvoer. Wanneer het gaat over online advertenties, legt Haring uit dat een verkoper in een kledingwinkel een T-shirt kan proberen te verkopen die past bij een broek die jij hebt uitgekozen. Een computer laat advertenties zien op basis van je eerdere aankopen en werkt dus op dezelfde manier. Het verschil is dat een kledingwinkel slechts één winkel is, terwijl online advertenties uit alle kledingwinkels van de wereld komen. Dit soort visuele vergelijkingen maken de vaak complexe informatie begrijpelijker.
 
De informatieve teksten worden af en toe onderbroken door kleurrijke figuren, die vaak een combinatie lijken van mensen en machines. Ze beelden telkens iets uit dat in de tekst wordt uitgelegd en ze maken moeilijke begrippen wat lichter.
 
Bas Haring, Maus Bullhorst: Kunstmatige intelligentie is niet eng, Querido, Amsterdam 2022, 168 p. : ill. ISBN 9789045127828. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri