Poëzie

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2023

Tarek Eltayeb: Hier loopt niemand achter iemand aan

door Eleonore Milbou

De Soedanees-Egyptische auteur Tarek Eltayeb is een man van veel talenten. Hij schrijft romans, kortverhalen, theater en poëzie, en doceert aan drie Oostenrijkse universiteiten. Met dit tweetalige bundeltje van Arabische gedichten naast hun vertaling door Lore Baeten, verschijnt zijn werk voor het eerst in het Nederlands.  

Dat hebben we te danken aan uitgeverij Koppernik en aan Paul Verrept, die de bundel Hier loopt niemand achter iemand aan liet meesurfen op het succes van zijn boek Brandingen. Bij de voorstelling van Brandingen op Het Betere Boek in december 2022 las Verrept zelf voor uit de gedichten van Tarek Eltayeb. Lore Baeten vulde aan in het Arabisch.
 
De gedichten in Hier loopt niemand achter iemand aan zijn een selectie van de vertaalster zelf uit het poëtische werk van Eltayeb. Haar keuze doet verlangen naar meer. De gedichten lezen als kleine vignetten, momentopnames in de verbeelding van de dichter. Ze zijn bevolkt met eigenzinnige personages, schaduwen, een hond en zelfs een compleet circus. Met weinig woorden schetsen ze een haarscherp beeld: herkenbaar, eenvoudig en compleet.
 
De poëzie van Eltayeb is instapklaar, maar laat je niet zomaar weer wegstappen. Voordat je het weet, keer je terug op je schreden, opnieuw het gedicht in. Om te struikelen over een nieuw detail, een humoristische steek of een scherpe wending. Niet toevallig kijkt Eltayeb in een aantal van deze gedichten zelf naar zijn voeten: hij loopt in de zon, trapt op de schaduw van zijn buurvrouw en baant zich een weg door drukke steegjes. Voorbijgangers denken er het hunne van:
 
‘Ze schudden met hun hoofden
haalden hun schouders op
en riepen luidop:
‘Je bent gek!’
en andere verwensingen
 
Maar ik
ik liep waar ik wou’
 
Een eind meelopen met Tarek Eltayeb is een genoegen. De wandeling van Hier loopt niemand achter iemand aan, hoe kort ook, is de moeite waard.
 
Tarek Eltayeb: Hier loopt niemand achter iemand aan, Koppernik, Amsterdam 2022, 56 p. ISBN 9789083295510. Vertaling uit het Arabizsch Lore Baeten. Distributie De Wolken

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri