Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

Coco & June: Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

door An-Sofie Bessemans

6+ - Dieren en hun gedrag hebben al heel vaak aanleiding gegeven tot mooie kinder- en jeugdliteratuur. Denk in ons taalgebied maar aan het meeslepende Olle of Eend voor eend (resp. Querido 2020, 2011) van Guus Kuijer, de verhalen vol scherpe observaties van Sylvia Vanden Heede of de informatieve verhalen van Bibi Dumon Tak vol mededogen en humor.  

Dier vrienden
van Coco & June, een informatief boek op prentenboekformaat, gaat telkens uit van een duo dat samenwerkt in de natuur. De legende aan het begin suggereert vijf eigenschappen volgens welke je de voorgestelde dieren kan indelen: ‘Ik help andere dieren voedsel te vinden’, ‘Ik bescherm of sla alarm.’, ‘Ik laat restjes achter.’, ‘Ik poets of ruim op.’ en ‘Ik zit vol heerlijke beestjes.’ Of je daarmee van vriendschap kan spreken, is natuurlijk voer voor discussie. Feit is wel dat de dieren elkaar in hun omgeving van nut zijn, zoals de buffel en de koereiger, en de mier en de bladluis.
 
Elk dier krijgt een spread met een bladzijde tekst en een paginagrote tekening. Uitgelicht staat een vraag als: ‘Weet jij welk dier mij helpt…’, maar veel raden is er niet aan. In de marge voorzien de auteurs vaak nog een extra weetje. Als de twee samenwerkende dieren zijn voorgesteld, volgt telkens een prent over een dubbele pagina waarop het duo figureert en een geforceerd dialoogje opvoert, zoals bij de raaf en de wolf.
 
Vertelkracht lijkt de auteurs van dit boek niet gegeven. Elk tekstje begint met ‘Ik ben X’ en gaat nogal droog op dat elan verder: wie ben ik, op wie jaag ik, welke kenmerken heb ik. De vertelstem bij elk dier is inwisselbaar, de woordenschat is eenvoudig, de verwondering ontbreekt. Nergens word je enthousiast over deze dieren of hun symbiose. Er lijkt ook geen andere lijn meer in de selectie te zitten: de dieren komen van overal: de savanne, tropisch water, Afrika, Amerika en het Midden-Oosten. Heel makkelijk te situeren is dat allegaartje niet.
 
De vormgeving maakt gebruik van de kleuren die aan de eigenschappen uit de legende gekoppeld zijn. Groen staat bijvoorbeeld voor ‘Ik laat restjes achter’. De bladluis die tegen een groene achtergrond wordt voorgesteld, maakt honingdauw van het plantensap dat hij te veel heeft: een lekker restje voor de mier die hen beschermt (roze): ‘Ik zorg erg goed voor hen. Ik bescherm ze tegen gevaarlijke vijanden en in de winter mogen ze op stal in mijn nest. Als ik honger heb, ga ik de bladluizen melken.’ De prenten zijn minutieus, van een groot fotografisch realisme en doen sterk denken aan het werk van Martijn Van der Linden.
 
Warm loop ik niet voor deze Diervrienden: zowel in de vriendschap als in de literatuur mag het wat meer zijn.

Coco & June: Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's, Davidsfonds/Infodok, Antwerpen 2020, 64 p. : ill. ISBN 9789002271090. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri