Misdaad

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2024

A.K. Turner: Levenslang

door Karen Vandyck

Net als in Lichaamstaal, is in Levenslang de hoofdrol weggelegd voor de 25-jarige Cassie Raven, die als obductieassistente in een mortuarium in de Londense wijk Camden werkt. In het eerste deel van de serie toonde het personage van Raven dat je maar beter geen vooroordelen mag hebben over iemands uiterlijk want ondanks haar gothic look, compleet met tatoeages en piercings, beschikt Raven over een bijzonder pientere geest. Ze is bovendien ook niet te beroerd om in te gaan tegen de forensich arts als ze vindt dat die het niet bij het rechte eind heeft. Dat brengt haar meermaals in moeilijkheden – sommige artsen vinden het niet prettig dat ze op hun plaats worden gezet door iemand die minder lang gestudeerd heeft – maar vaak blijkt Raven het wel bij het juiste eind te hebben.

Wanneer de vijftienjarige Bradley Appleton dood in zijn slaapkamer wordt gevonden met een touw rond zijn nek, trekt de patholoog heel snel de conclusie zelfmoord. De intuïtie van Raven zegt echter dat er nog iets speelt, en omdat ze Bradleys ouders de waarheid wil geven, gaat ze zelf op onderzoek. Ondertussen woont Raven tijdelijk weer in bij haar Poolse grootmoeder die herstelt van een kleine beroerte. Raven heeft pas recent ontdekt dat haar grootmoeder heeft gelogen over de dood van haar ouders. Haar ouders zijn immers niet omgekomen bij een verkeersongeluk, maar haar moeder werd vermoord door haar vader. En nu komt haar vader na zeventien jaar vrij uit de gevangenis en neemt hij contact op met Raven met de boodschap dat hij onschuldig is.
 
A.K. Turner gebruikt in Levenslang hetzelfde concept als in het eerste deel van deze serie. De lezer krijgt veel informatie over het privéleven van Raven, zo spelen niet alleen haar grootmoeder en vader een grote rol, ook haar beste vriend Kieran, die ze leerde kennen toen ze samen een kraakpand bezetten, doet weer mee. Ook brigadier Phyllida Flyte is opnieuw van de partij en speelt met Raven een spel van aantrekken en afstoten. Doordat je zoveel te weten komt over Raven, krijg je een volledig beeld van dit personage, en dit zorgt voor meer herkenbaarheid en sympathie. Levenslang wordt voortgestuwd door de interactie tussen de personages en iets minder door de daverende spanning. De spanning sluimert meestal wat onder de oppervlakte, maar steekt soms plots de kop wanneer er een dode valt.
 
Cassie Raven is een intrigerend en boeiend personage en terecht de centrale figuur van deze reeks. Enkele hoofdstukken worden ook verteld door de ogen van Phyllida Flyte, die als vertegenwoordiger van de arm der wet een andere invalshoek heeft dan Raven. Turner verliest zich niet in te veel zijsprongen en ongeloofwaardigheden waardoor het boek vrij rechtlijnig blijft en de aandacht van de lezer niet te veel wordt afgeleid. De introductie van Ravens vader opent nieuwe mogelijkheden en inmiddels is in het Engels ook al een derde deel verschenen.
 
Levenslang is een prima tweede deel in deze serie, met een aparte maar intrigerende hoofdfiguur, geschreven in een vlotte taal met oog voor detail en met een knappe plot.
 
A.K. Turner: Levenslang, Ambo/Anthos, Amsterdam 2024, 376 p. ISBN 9789026365003. Vertaling van Life Sentence door Harmien Robroch. Distributie VBK België

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri