Vertaald proza

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2025

Édouard Louis: Monique ontsnapt

door Erick Kila

De werkelijkheid: wat kan ze toch verschillen van wat in redelijkheid verwacht mag worden. Sinds 2014 schat Édouard Louis (1992) zijn weinig florissante verleden op waarde in korte romans. Monique ontsnapt is zijn nieuwste. Ook deze roman gaat uit van Louis’ privédomein, meer precies van zijn directe familie. De Monique van de boektitel is zijn moeder en het verhaal begint als zij Édouard huilend belt. In het telefoongesprek ontvouwt zich een nijpende situatie. Monique heeft onmiddellijk hulp nodig, maar Édouard bevindt zich niet in Frankrijk. Hij is in Athene voor zijn literaire werk.
 
Zo goed en zo kwaad als het kan, probeert hij zijn moeder op afstand, vooral via de mobiele telefoon, uit haar moeilijke en wellicht gevaarlijke omstandigheden te bevrijden. Het zou het begin van een thriller kunnen zijn. Maar nee, een thriller kunnen we Monique ontsnapt niet noemen. Het is in de eerste plaats een commentaar op schurende maatschappelijke omstandigheden die nog steeds aanwezig zijn in Frankrijk.
 
Een en ander manifesteert zich vooral in milieus waar weinig sprake is van welvaart en het daarmee verbonden sociale welzijn. Drank speelt een rol in het onderdrukkende gedrag van sommige echtgenoten en vaders uit minder bevoorrechte maatschappelijke klassen. Men komt niet in aanraking met voorbeelden van hoe het anders kan. Het levert uitzichtloze situaties op en verlammende schaamte. Het is een misère waar men over het algemeen niet mee te koop loopt en die natuurlijk niet exclusief is voor Frankrijk.
 
Zo is ook de moeder van Édouard voor de tweede keer in haar leven tot de conclusie gekomen dat ze gevangen zit in een relatie van fnuikende ongelijkwaardigheid. Louis schreef in 2021 over de eerste ‘ontsnapping’ van zijn moeder (Strijd en metamorfose van een vrouw, De Bezige Bij). Het ging om haar breuk met de vader van Édouard. Was deze tweede keer zo anders dat een nieuwe roman geschreven moest worden? Als we ervan uitgaan dat ongelijkheid en onderdrukking in de gezinssituatie samenhangen met maatschappelijk-sociale factoren, dan is het antwoord: nee. Voor Monique herhaalt de geschiedenis zich immers.
 
Het is wel zo dat Édouard nu meer afstand heeft van de situatie dan de eerste keer. Beschouwend en schrijvend onderzoekt hij zijn eigen relatie tot zijn moeder en tot de maatschappelijke omstandigheden die vrouwen als zij beperken en beknellen. Met weinig moeite velt hij een oordeel. Of het ‘vanzelfsprekende’ en enigszins politiek correcte van dat oordeel tot een intrigerende literaire creatie leiden, valt te bezien. Waar het onverbiddelijke van de zoon en het wat ruimer inlevende van de moeder een interessante spanning opleveren, gaat de roman over the top als het verslag van de tweede ontsnapping gekoppeld wordt aan een theateradaptatie van het literaire verslag van de eerste. Moeder en zoon bezoeken in Hamburg deze theaterproductie van regisseur Falk Richter. De strijd en metamorfose van Monique zijn een camp-achtige musical geworden en na afloop wordt moeder als een rockstar toegejuicht.
 
Onderdrukking en ongelijkheid als grondstof voor camp. Het is een soort schmieren dat deze roman geen goed doet, maar een onprettige bijsmaak geeft.
 
Édouard Louis: Monique ontsnapt, De Bezige Bij 2024, 155 p. ISBN 9789403133898. Vertaling van Monique s’évade door Kiki Coumans. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2025

De laatste dag van de veerman

Frode Grytten

Grenskolonialisme

Albina Fetahaj

Het paradijs van slapen, of Iemand die met bloemen fietst

Joost Oomen

Nachtvrouwen

Maja Haderlap

Rimpeling

Bibi Dumon Tak, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2025

Altijd samen

Bette Westera, Leo Timmers (ill.)

Hanna en Hamza

Janneke Schotveld, Arevik d’Or (ill.)

Je hond en jij

Elena Bulay

Kom op, we gaan!

Edward van de Vendel, Floor de Goede (ill.)

Wij zijn de nacht. De tofste dieren van het donker

Matthijs Meeuwsen en Paco Vink (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri