Misdaad

BOEKEN NR. 2, SEPTEMBER 2015

Raphael Montes : Perfecte dagen

door Hugo Van Hoecke

Wie niet opziet tegen pathologische toestanden allerhande en met name lichaamsdissecties weet te savoureren komt in deze literaire thriller best aan zijn trekken. Téo is een geneeskundestudent die in de anatomieles zijn ziekelijke verbeelding loslaat op het lijk dat hij geacht wordt te bestuderen en dat voor de eenzaat die hij is, tot enige vriendin is geworden. Eens het academiejaar is afgelopen, blijft hij verweesd achter met zijn bedlegerige moeder en dat trekt de morbide krachten die hem verteren pas goed op gang. De vrij toevallige ontmoeting met de levenslustige Clarice wordt de aanzet tot een regelrechte ontvoering; het meisje wordt het onwillige speeltje van zijn perverse aberraties. Daarbij is het niet zo dat Téo met de gedachte speelt haar te vernietigen; hij is er enkel op uit haar weerloos te maken en onomkeerbaar aan zich te ketenen. U kent het verhaal: de eenzame psychopaat die het leven misgelopen is en nu een waanzinnige poging onderneemt om het tij te keren.
Om zijn duivelse doel te bereiken gaat Téo ijselijk methodisch te werk. Met veel geslijm en desnoods injecties houdt hij de arme Clarice, en zodoende ook de touwtjes van het verhaal, netjes in handen. En duiken er al onvoorziene hindernissen op dan slaagt hij erin om die perfect te ontwijken, ook al moet de auteur daartoe soms goocheltrucs ter hulp roepen. Het blijft daarbij de vraag wat nu het hoofddoel was: een monsterlijk zieke geest in beeld brengen, of een hoeveelheid brutaliteit etaleren. Beide waarschijnlijk. De lezer wordt daarop vastgepind als een soort literaire voyeur die een voortreffelijk ineengeknutseld verhaal aangeboden krijgt maar wie geen gruwelijke kwelling bespaard mag blijven.
Is het verhaal zelf van degelijk allooi, dan kost het toch moeite om de ontwikkeling ervan als minimaal realistisch te ervaren. Clarice is wel het slachtoffer, maar zij speelt een pervers spel van aantrekken en afstoten en gaat bovendien ongemeen ver in het aanhalen van haar belager; om dan plots – niet op het meest aangewezen moment als u mij vraagt - even brutaal als haar ontvoerder zich van hem af te keren. Zij en Téo slaan mekaar dan wel verrot, maar herstellen daarvan alsof ze zeven levens in de aanbieding hebben; het doet denken aan die cowboyfilms waarin op het ene moment een tegenstander schijnbaar morsdood wordt geslagen om in de daaropvolgende scene vrolijk weer aan de slag (letterlijk) te gaan. Hoe dan ook, het verhaal van deze jonge Braziliaanse auteur heeft vaart en houdt je van begin tot eind geboeid, al had de afronding iets meer body mogen krijgen na het doorstaan van de ongebreidelde stampede die eraan voorafgaat. Een perfect scenario voor een Amerikaanse B-film zou ik zeggen.
 
Amsterdam : Cargo, 2015, 270 p. Oorspr. titel: Dias perfeitos. ISBN 9789023491248
 
 
 
 


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri