Vertaald proza

BOEKEN NR. 6, JUNI 2022

Shirley Hazzard: De overgang van Venus

door Kris van Zeghbroeck

De Australische auteur Shirley Hazzard (1931-2016) is de dochter van migranten uit Schotland en Wales. Als diplomatendochter reisde ze de hele wereld rond en heeft ze een tijd voor de Verenigde Naties gewerkt. In 1963 trouwde ze met de Amerikaanse auteur en biograaf Francis Steegmuller (1906-1994). Ze leefden in Parijs en Capri met een pied-à-terre in New York. Bij haar overlijden in Manhattan aan de gevolgen van dementie was ze zowel Australisch als Amerikaans staatsburger.

Hazzard heeft naast een verhalenbundel vier romans geschreven, waarvan drie -- The Bay of Noon (1971), The Transit of Venus (1980, De overgang van Venus (National Book Critic's Circle Award en nominaties voor de American Book Award en de PEN/Faulkner Award)) en The Great Fire (2003, De grote brand (nominatie Orange Prize)) -- genomineerd werden voor de National Book Award. Met The Great Fire werd ze uiteindelijk laureaat van de National Book Award 2003.

Twintig jaar zwoegde Shirley Hazzard aan deze roman, die geldt als een voorbeeld van stilistisch schrijverschap. Het werd een imposant fresco, waarin de 'grote brand' van de Tweede Wereldoorlog en zijn nasleep in Europa en Azië zijn beslag krijgt. Centraal staat majoor Aldreth Leith, gestationeerd in het naoorlogse Japan, die in een wereld van gruwel en overleving op zoek gaat naar betekenis en menselijkheid in het leven.

De overgang van Venus
, pas de tweede vertaling van Hazzards oeuvre in de Lage Landen, zorgde voor haar internationale doorbraak. Met dit meesterwerk moest ze bij de National Book Awards 1981 de duimen leggen voor Wright Morris’ Plains Song (1980). We volgen twee weeskinderen, Caroline en Grace Bell, die na de Tweede Wereldoorlog Australië inruilen voor een nieuw leven in Engeland, wat gepaard gaat met ontworteling en culturele confrontaties. Verschillend van karakter gaan ze elk hun eigen weg, maar door de jaren heen kruisen hun paden.

Hun levens worden gelinkt met de banen van de planeten, zodat er tot op enige hoogte sprake is van een lotsbestemming, een doel waarbij onbewust een vorm van vervulling, eenheid en harmonie nagestreefd wordt. Op die manier zijn beide levens dan ook onlosmakelijk verbonden. Hazzards literatuur zit geworteld in de Europese humanistische traditie, waarbij ratio en een gestructureerde wereld centraal staan, met een sterk geloof in wil en lotsbeschikking. Hoewel die insteek traditioneel is, voelt haar passie voor de literaire kunst experimenteel aan.

Shirley Hazzard: De overgang van Venus, De Bezige Bij, Amsterdam 2022, 445 p. ISBN 9789403156316. Vertaling van The Transit of Venus door Barbara de Lange. Distributie Standaard Uitgeverij


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri